2014-11-18 3786 views
大自然素食由於食得多肉,偶爾都想食清淡點。經朋友介紹就黎試下,因為佢地話呢間啲素食做得好似肉食,所以即管闖入去品嚐品嚐。店舖外面貼了一張告示,原來星期一至日都均有下午茶,而於5點前結帳離座,仲有半價優惠添。咁變相又平左一大段。大自然素食既食品種類可算是多元化。唔同地方的美食(中式、日式、泰式等等,冷盤熱盤都應有盡有。打破了傳統-素菜就是沉悶、單調的定律。牛油果鰻魚卷要小心留意個芥末,都幾辣。個鰻魚其實好老實講,一啲都唔似鰻魚,更加冇鰻魚味。不過個壽司幾清新,不失為一個幾開胃嘅小食。粟米壽司第一客黎得好快,啲粟米粒粒大大粒,好甜好多汁。個紫菜亦好新鮮,脆脆、乾身又唔會淋。有時出面啲粟米壽司落太多沙律醬,令到客人只食到沙律醬味。但呢間素食店可能有考慮到素食者追求健康,所以冇落咁多沙律醬。我見好好食所以叫多一客,但呢一客實在等左太耐(第二客個粟米壽司依然係好食,但實在等得太耐了)!!!!!!!!!!!!我到埋曬單都未上,希望下次可以控制下啲上菜時間;(。蕃茄豬扒湯麵呢個麵相當好食,事關個炸豬扒同真的無咩分別。豬扒唔會好油膩,咬落有淡淡豆味,點啲沙律醬食簡直係一流呀。做得最好既係個蕃茄湯麵。食
大自然素食

由於食得多肉

牛油果鰻魚卷
要小心留意個芥末,都幾辣。

粟米壽司

;(。

蕃茄豬扒湯麵

做得最好既係個蕃茄湯麵。食得出好少味精,蕃茄味唔會酸到牙都痛埋,又唔會係死甜死酸果種蕃茄味。啲麵條好細,但係唔會唔夠彈牙
。個湯入而有一粒一粒既蕃茄,她有咬口,好好味。

總括黎講蕃茄豬扒湯麵份量好足夠,如果得一個人上去食就咁叫呢個麵已經好夠啦。

牛油果芝士多士

其實素食都幾多會用得上牛油果,開頭聽聞過牛油果係好肥既,但經查證之後原來牛油果當中的都是好脂肪同膽固醇。

對於牛油果愛好者黎講,佢地一定會好好好鐘意呢道菜。麵包烘得好脆,整塊包都塗滿左牛油果
。芝士在麵包上溶化曬,味道幾特別。

帶子豆腐
呢個帶子會比牛油果鰻魚卷個鰻魚似啲。個豆腐超級滑,鋪在上面的是中國豆豉醬;在傍伴碟的仲有兩條菜心。上面隻「帶子」係幾爽口,雖然我食唔出係由啲咩做成的,但勝在做得似實物。

如果下次我偶然想清清腸胃的時候,我會再黎食
!
帶子豆腐
牛油果鰻魚卷,粟米壽司
2014-11-15
$100 (Tea)
牛油果鰻魚卷,粟米壽司