2017-11-17 45 views
不煮飯的晚上來到家附近的砵砵車仔麵食碗麵,好耐無食車仔麵,又見元朗食谷讚過呢間砵砵,就試試吧。車仔麵最少揀三款餸,價錢$8,$10,$14一款,明碼實價,而且選擇甚多,大大話話有三十款,湯底都有六款。第一次黎食好多野都想試,唔覺唔覺揀左五個餸,同行的母親大人則揀了四款,哈哈,好豐富了凍奶茶(+$6)&熱檸茶(+$4)跟麵加飲品有優惠,自己要了熱檸茶,個杯好大呀茶濃檸香好飲,但杯口太大凍得好快,下次都係食到咁上下先叫熱飲。母親大人要了凍奶茶,茶奶比例恰當,十分香滑,佢話係暫時喺元朗飲過最好飲的,哈哈,好誇張,不過試左幾啖又真係幾好飲。油菜($15)有生菜同菜心揀,要了菜心,幾嫩幾甜,少少蠔油調味剛好。粉腸+大腸+鳳爪+豬紅+河粉+雲南酸辣汁($50)母親的四餸河,賣相雖然麻麻,但個湯汁幾正喎,酸酸辣辣但又唔係重慶酸辣粉味,奇怪但好味,好茅盾添齋+大腸+豬紅+魚蛋+白榨餃+米粉+咖哩汁($52)我呢碗紅紅黃黃咁係咪靚啲呢紅色係甜酸正齋,見係推介就試下佢,車仔麵有齋點?哈哈,又幾好味,本身酸酸地,再吸了咖哩湯汁辣辣地,正。豬紅軟滑唔散,大腸入味有咬口,魚蛋要了咖哩魚蛋來的,微辣彈牙,白榨餃個

凍奶茶(+$6)&熱檸茶(+$4)
跟麵加飲品有優惠,自己要了熱檸茶,個杯好大呀
油菜($15)
有生菜同菜心揀,要了菜心,幾嫩幾甜,少少蠔油調味剛好。
粉腸+大腸+鳳爪+豬紅+河粉+雲南酸辣汁($50)

齋+大腸+豬紅+魚蛋+白榨餃+米粉+咖哩汁($52)
我呢碗紅紅黃黃咁係咪靚啲呢
紅色係甜酸正齋,見係推介就試下佢,車仔麵有齋點?哈哈,又幾好味,本身酸酸地,再吸了咖哩湯汁辣辣地,正。豬紅軟滑唔散,大腸入味有咬口,魚蛋要了咖哩魚蛋來的,微辣彈牙,白榨餃個皮煙韌,都幾好。米粉略散,碎碎的,可能賣到尾?要用匙羹食,好難夾。咖哩汁香口,唔太辣,我就剛剛好嘞,想食超辣咖哩會失望。

PS 碗粉好大碗,好多粉所以吸湯好快,食到一半已經無哂湯了。

PPS 是晚都幾多人食,食材去得快啲野食好熱喎,食物味道亦很濃,無其他食評講咁差吖。
2017-11-16
$65 (Dinner)