刕舙馫麵館今日去咗紅磡食刀削麵,呢間刀削麵店個名都幾難讀,要網上查先知點讀,叫「黎話興」麵館,門口易拉架仲寫住無味精,一於入去食先。一入到店內見到唔算細,輪椅入到去都夠位轉彎,門口都係有一級,我就繼續用我塊斜板入去食野,店員安排我坐喺近壁畫位置坐,畫中好有「中國特色」,畫中大概見到好多間屋, 屋附近有間「刀削麵店」,好多人幫襯緊,畫得好靚呀!店入面有8張枱,大約坐到約30位食客,每張枱都有三款調味醬比你加,有老陳醋、特辣醬同麻辣醬。間麵店係用QR code落單或傳統望餐牌叫野食,大約等5分鐘就煮好拎上枱,小食又平,幾抵食!1.麻辣牛筋腩刀削麵$58+鵝腎$9+熱奶茶$6(8/10)呢個牛筋腩刀削麵最初我係想叫牛筋刀削麵,點知我自己睇漏字,原來有牛筋又有牛腩,6舊牛腩3舊牛筋,每舊都係一小舊,一口一舊易入口,每一舊都好淋,刀削麵就好煙煙韌韌,煙韌得嚟又好滑,好難夾起似河粉咁滑,麻辣醬就自己加,呢個下午茶加$9有9塊鵝腎,鵝腎好爽口,鹵水夠入味,再加$6又有杯熱奶茶,奶茶夠滑,個人唔鍾意茶味太出,整體都ok!👍👍2.麻辣肥牛刀削麵$57+牛展$9+熱咖啡$6(7/10)呢個麻辣肥牛刀削麵個
刕舙馫麵館

2.麻辣肥牛刀削麵$57+牛展$9+熱咖啡$6(7/10)
呢個麻辣肥牛刀削麵個肥牛可能因為影相太耐,搞到肥牛好硬,估計因為喺熱湯入面自己係咁滾,下次都係唔好影咁耐相先!🤣🤣🤣
呢碗刀削麵叫咗少麵,而個麵一樣好煙煙韌韌,煙韌得嚟又好滑,好難夾起似河粉咁滑,麻辣醬就自己加,呢個下午茶加$9有5片牛展,牛展係薄切,鹵水夠入味,再加$6又有杯熱咖啡,咖啡夠滑夠香濃,好唔錯!👍

3.香脆素春卷(5條)$15(9/10)
呢碟春卷有5條,入面無豬肉,係全素,有紅蘿蔔絲等蔬菜,炸得非常脆!

2人總共價錢$160

個人口味總評分:8/10