2022-10-25
今日與朋友經過加連威老道,朋友突然想食中式餃子,我哋見到呢個food court有好多選擇, 決定試一試佢哋嘅山東餃子。我叫咗個翠瓜花膠無味精雞湯麵配餃子,麵可以揀唔同嘅麵底,我選了蕃茄麵,餃子則選了香芹芫荽蝦肉餃子,係我最喜愛嘅芫荽做餃子啊。先講講個雞湯湯底,清淡鮮甜,湯底入面有花膠片,好有口感,蕃茄麵亦食到淡淡的蕃茄味。餃子方面,蝦肉同芫荽嘅比例好夾,配埋餃子醋,完全唔油膩。朋友就揀咗翠瓜花膠泡飯,配芝士粟米豬肉餃子。朋友話個泡飯吸收晒雞湯嘅精華,啖啖濃香雞湯味。至於佢嘅芝士粟米豬肉餃子🥟,配埋麻辣口水汁,雙重口感喎。小食我哋另外再嗌多個雞湯花膠,希望可以盡情食花膠,補補骨膠原😃飲品方面,我同朋友分別叫咗熱泰國龍眼特飲及抹茶拿鐵,喺呢個秋風起嘅時間飲熱嘢就最啱。總括而言,山東餃子店的餃子果然冇令我哋失望,特別欣賞佢唔同嘅餃子會有唔同嘅醬汁,餃子醋及麻辣口水汁都做得出色。眼闊肚窄,下次決定同個食得辣嘅朋友再試吓佢哋嘅麻辣冬菇雞肉餃子🥟。