2021-03-15
只寫重點,食評如下:1. 人手不足:由點菜到上菜,每一道菜需時約20分鐘,合共五道菜,全部是簡單菜式,分別是:(i) 燒鰻魚兩片 (每片約2cm x 3cm x 0.5cm)(ii) 燒多春魚4條 (每條約5cm x 1cm)(iii) 炸豆腐4塊 (每塊約3cm x 3cm x 3cm)(iv) 加州卷6塊 (正常一般日本餐廳加州卷的大小) ; 及(v) 叉燒拉麵一碗。2. 難食:(i) 鰻魚鞋身、燒得太乾;(ii)多春魚唔夠春,好少春,都唔知係乜春魚;(iii) 炸豆腐的心仍是冷,真係「看透了冷眼,心早已沒法説感歎⋯⋯」;(iv) 加州卷,只要用筷子一夾,蟹子四散得太快,很多蟹子跌落碟上,可惜;(v) 叉燒拉麵:叉燒太咸、肉質太靭、湯底味精水、拉麵係超市有售,最平價個種質素嘅拉麵,係屋企自隊一碗「出X一丁」會比起食呢碗叉燒拉麵好食好多。讀者可能會覺得奇怪,點解要寫埋其中三道菜嘅size 呢?因為呢間餐廳提供嘅食物,好細份,食唔飽。老細,你可以收貴啲,每道菜整大份啲架嘛!不過,你個廚師煮嘢咁難食,如果佢唔改善下啲廚藝,食物再大份都只會仍然係咁難食。無味蕾的人,即管可以試下幫襯呢間日本
1. 人手不足:
(ii) 燒多春魚4條 (每條約5cm x 1cm)
(v) 叉燒拉麵一碗。
2. 難食:
(i) 鰻魚鞋身、燒得太乾;
(ii)多春魚唔夠春,好少春,都唔知係乜春魚;
無味蕾的人,即管可以試下幫襯呢間日本餐廳,但即使無味蕾,仍需要等好耐,等到十分肚餓個一刻,店中唯一嘅侍應兼收銀及接外賣訂單嘅男人,便會慢慢將食物送到上枱。
順帶一提,由客人進入呢間餐廳個一刻,便會聽到餐廳播放十分難聽嘅日本歌。老細,不如你熄咗啲音樂佢,比人安靜地食一餐晚飯啦!
推介菜式:
1. 味精拉麵
2. 心仍是冷炸豆腐
3. 甩皮甩骨加州卷
4. 世界真細小燒鰻魚
5. 乜春魚 ... ...
結論:貼錢買難受!
後續:只食到半飽,要揸車去第二間餐廳食多一餐晚飯。老細,你唔識點做日本餐廳,就不如唔好做啦!