2018-07-25 815 views
同關個喺北方返嚟香港做野既同事傾計,佢成日話香港d重重慶火鍋唔夠好食同地道,問我有咩好介紹,我就唯有帶佢食下呢間我覺得做得幾好既火鍋店!佢d湯底真係幾地道,食得辣先好叫,安全起見我都係叫左鴛鴦湯底半邊係重慶麻辣,另外半邊係芫茜皮蛋湯底! 湯底送到嚟已經飄來陣陣麻辣香,令人食慾大增!呢度d調味架,係我幾欣賞既地方,選擇多不在講,用料都係上乘,呢度d陳醋係我食過咁多間火鍋店味道比較出色,加少少落去個醬汁,香味倍增!不過由於佢哋既麻辣湯底真係做得好好,我都無點太多醬汁既機會!除左肉類外,我哋都叫左d配菜,例如香甜既油墨菜,鮮甜爽口既萵筍片,仲有香脆既響鈴,呢d都係基本野!跟住再上檯既就越嚟越精彩,有肥瘦適中既羊肉片,加入麻辣湯涮一涮就食得,除左羊味同辣味外,一d膻味都食唔到! 仲有魚皮配麻辣湯,又係一個唔錯既配搭,香脆帶咸既魚皮,配上辣汁,口感又原全唔同晒!同事比較喜歡跟住落嚟既配料,就係地道既四川紹粉,放在麻辣湯裡滾一滾就食得,煙煙韌韌,一口一條,同凍豆腐一樣索埋d辣湯汁嚟食係最好既組合!麻辣火鍋又點會少得毛肚,同事點左個白毛肚嚟食,佢話爽口同味道同北方既火鍋店差唔多,都係值得推介!而我

而我就比較鍾情手打鮮蝦滑,蝦味香濃不特止,滾完都幾彈牙!

而另一個招牌芫茜豬肉丸,賣相吸引,鮮味十足,芫茜將d肉既膻味闢走,剩底豬肉既鮮甜味,放喺清湯味道似食山竹牛肉,放喺麻辣湯裡面食,又會變得惹味!

最後不得不讚呢個性價比極高既美國極品肥牛,$198食到同事食指大動! 牛油脂肪雪花紋分佈均勻,賣相吸引之餘,味道更是吸引,放落麻辣湯汁入面滾一滾就食得,唔駛點醬油都好好食!肉汁豐富得嚟又有咬口,牛油香味滿滿在口中!同麻辣湯底係絕配!

總括嚟講我同事話呢餐絕對可以解到佢對重慶火鍋既癮,證明火鍋英雄都真係做得幾地道同出色!

• 手打鮮蝦滑
  • 四川紹粉