2014-08-04 1486 views
星期日一行4人1:50pm經過樓下.. 見佢個lunch menu得個5-6款食物,價錢又貴,完全唔吸引,樓下個staff好友善,見我地停左係到睇但又覺得個lunch menu唔係好岩,於是主動介紹個tea menu比我地,話2:00就有下午茶。其實個下午茶menu都好唔吸引,又係得5-6款選擇,見佢有carbonara大路野,於是就上去,唸住坐5分鐘就有得叫。上到去唸住叫啦,有個經理行埋黎take order,點知佢話下午茶2:30先開始!我地同佢講: 但係你下面個staff話2:00開始,我地先上黎架wor.. 經理: 唔好意思,要2:30。(態度堅持)我地: 下.. 如果唔係你地話下午茶開始我地都唔上黎啦...經理: 唔好意思,要2:30。(態度依然堅持)我地: 可唔可以破例一次呢? 經理: 唔好意思,要2:30,如果唔係落唔到單 (態度依然好堅持)我地: 但係你下面連menu都轉埋啦wor! (已經好唔gur,但始終一行4人,唔想走黎走去)經理: 唔好意思,要2:30,如果唔係真係落唔到單 (我開始發現佢係一部錄音機)呢個時候,有一個waiter行埋黎同個經理講: 2點09分啦

經理: 唔好意思,要2:30。(態度堅持)
經理: 唔好意思,要2:30。(態度依然堅持)
我地: 可唔可以破例一次呢?

呢個時候,有一個waiter行埋黎同個經理講: 2點09分啦,可以比佢地叫下午茶啦!
經理: 下午茶2:30先開始。

OMGGGG 呢間野咩事? 原來連佢地d waiter都以為2:00 下午茶,全世界得個位經理自己一個知道下午茶2:30先開始。我地放棄了,白白等左半個鐘先叫得。個經理好唔helpful又唔友善,好唔識做,算啦講下d食物先。

我地叫左1個凱撒沙律、2個carbonara意粉。

凱撒沙律 - $35:哇!!!佢一黎到我真係O嘴同差d叫出黎 -- 細到無朋友! 我直情以為係隨叫carbonara下午茶送野頭盤沙律!佢用個碗裝,個碗大概13cm濶,同屋企平時食飯個碗差唔多大,真係好呃錢!我用左2分鐘食晒... 個沙律一d賣相都無,d菜唔新鮮,d醬又無撈過,其實甘本無mud醬,無煙肉,我只可以用呃錢同好差黎形容。

carbonara - $42:其實見到個凱撒沙律黎左,我對個carbonara已經係0期望。我對佢0期望,但佢都可以令我一再失望,真係勁!份量比個沙律多,今次搵到碟黎裝,依然一d賣相都無,仲衰過茶餐廳,好似平時係屋企hea煮就咁求其搵個碟hea上檯....... carbonara無煙肉,得2粒mushroom.. 未至於好難食,始終都係食得入口,但真係好無heart。

總括黎講,佢岩岩開張試業已經搞成咁,又唔係收得特別平,咁無heart不如唔好做啦... 一定無下次,永遠唔會有,請我都唔會黎!
2014-08-03
$50 (Tea)