2008-11-05
推開門見到一個高大威猛,貎似王力宏的男經理歡迎,好NICE。我們已決定選蘿蔔丸子$42,這裏出名,白白雪雪,外面堙堙靭靭粉包着白蘿蔔絲,幾清,不負所望。正考慮選甚麼雞,靚仔經理推介霸爺雞$$118,唔得,肉質部份OK,但部份好鞋及老過阿婆的肉,差咗,失望,同區牛記茶室及桃花工房的雞滑好多。西施梅菜扣肉$88,少汁,廋肉唔夠淋及化,又唔多汁,我個人喜歡龍門酒樓及灣仔醉瓊樓比較好些,可能適合OL,做法唔想太肥。爺爺糟汁炒米粉$92,唔錯,有芽菜,其他甚麼料已唔重要,主要是酒糟炒,好有酒味,不過差不多一百食炒米粉,值唔值見人見智。馬拉盞蝦醬唐生菜煲$78,不夠蝦醬,此菜都是在大排檔及茶餐廳,先致掂,先致夠臭。涼瓜芙蓉$72,蛋白與涼瓜撈埋一起,幾清,幾特別。最後,有糖水送-綠豆沙,無臭草唔夠香,綠豆唔起沙,好似加粉,唔係咁喜歡,靚仔經理問有甚麼意見,他說糖水無加粉,他說會跟廚房提意見。這裏的菜以清淡為主,價錢在此區算合理,雖然唔係每樣都喜歡,但以環境及地點在加上有靚仔經理,我會給他笑。
涼瓜芙蓉$72,蛋白與涼瓜撈埋一起,幾清,幾特別。