2022-12-11 84 views
難得放半日假,約咗朋友一齊去西貢行下,平時入嚟西貢食嘢通常都係近西貢碼頭果一邊,今日行到西貢海旁另一邊見到一間外牆白色嘅cafe,門口有張長凳可以飲嘢打卡好chill,內部座位唔多,日系設計,環境舒服,成個空間彌漫住滿滿嘅甜品香氣令人心情愉快。和牛Open toast 多士上層鋪滿我好中意食嘅火箭菜,火箭菜下面有滿滿嘅和牛,和牛下面有熟洋蔥同溶化咗嘅芝士,一口咬落去有豐富嘅層次同味道,和牛冇過熟,絕對滿足到貪心嘅朋友神奇係多士凍咗都唔會變到好乾同硬好好食蟹肉薯仔沙律 以為係有沙律菜嘅薯仔沙律,一嚟到見到係三舊薯蓉,心諗一定好滯,不過佢落咗啲醋落去同啲蟹肉幾夾,啲醋又可以中和薯蓉嘅漏,食完都唔覺得好滯,有驚喜幾好食Mixed Barry Baby Pancake 見到隔籬左右都有叫Baby pancake於是叫咗西貢限定mixed Berry加雪糕,係落單之後即整,大概需時10分鐘。雖然叫baby pancake 但size並唔baby,色香味都齊見到包你興奮店員都有細心提醒小心個煎pan好熱唔好焫親手。Dirty 晏晝唔想飲咁刺激嘅咖啡,叫杯Dirty就啱晒,層次分明奶底夠凍抹茶(薄

和牛Open toast
神奇係多士凍咗都唔會變到好乾同硬好好食

蟹肉薯仔沙律

Mixed Barry Baby Pancake
店員都有細心提醒小心個煎pan好熱唔好焫親手。

抹茶(薄茶)
朋友唔想飲咖啡,揀咗抹茶(薄茶),味道比較濃,味道回甘,好適合配甜品,朋友非常喜歡

抹茶(薄茶)

呢間cafe好高質,食物份量大、美味,下次嚟西貢都會再揀呢間cafe。後尾知道錦田都有分店,下次唔入西貢,去錦田可以再去食下