2021-04-17
今個星期五繼續與友人一齊尋覓新開嘅日本餐廳,呢間「Mo Mo Kushiage」顧名思義就係好多好多串揚咁解,所以睇名已經知係一間專食日式炸物的餐廳。雖然餐廳面積唔大,但勝在裝飾木系簡潔,而且即使三人用餐都安排了六人枱,所以坐得都十分舒服。當晚雖然係星期五,不過可能仲係新開同試業階段,人數都唔太多。一坐低就見到牆上貼住生啤買2送1嘅優惠,當然點餐前就先每人點一杯啤酒Happy Friday先啦。而餐廳一坐低,就會先上咗碟前菜和秘製醬汁(餐廳話用嚟點炸物可以減少油膩感),不過最後埋單先見到前菜係每碟28蚊。雖然知道係一間串揚餐廳,不過都期待會好似其他居酒屋咁有其他野食,可惜都係以炸物為主,無咩係食得飽嘅野食,真係有啲似日本嘅居酒屋,比較啱食飽過嚟飲返杯。所以我哋都點咗佢哋比較唯一嘅主食,包括鳥冬($78)同什錦伴飯 ($108),不過都係好細份,似半人份量咁。而炸物方面都點左幾款,每款都要兩串起跳,包括蓮藕夾餅、豬梅肉、牛柳、山藥、蝦餅三文魚子,大部分都係 Juicy,而且唔太油膩,不過驚喜不大。而我唯一比較推薦嘅會係蓮藕夾餅,!!而炸雞軟骨($48)都係比較出色,熱辣辣好好食,而且好啱
而炸雞軟骨($48)都係比較出色,熱辣辣好好食,而且好啱飲酒。
另外,餐廳仲有提供關東煮,$108可以揀五款,不過價錢略貴,每款都係1-2件左右,勝在湯底清甜。
餐廳亦都有提供清酒,今次我哋就揀咗枝純米吟釀,清甜甘口,仲有少少微碳酸嘅感覺。順帶一提,佢哋個清酒杯係幾靚。不過可能因為點300ml,所以無俾冰桶,令到清酒去到中間已經唔太凍。
整體嚟講,嘢食上係無咩大問題,服務亦都係唔錯,但只係速度上的確令人擔憂。本身餐廳位於舊樓,無論上樓或落樓都已經要排長龍;而餐廳的上菜速度亦非常慢,7點半點既炸物,去到9點半都未到,中間亦催了幾次單;又或者係點三串,先嚟兩串,半個鐘後再嚟多一串。希望過咗試業後,速度可以改善。