2018-09-30 35 views
上星期有一日嘅中午,去咗試吓呢喺日本攞奬嘅拉麵店,店舖以簡約木製嘅裝修,和風味十足,空間感比起一般的麵店為大,光線亦都非常充足。完全感覺到大店,多資源的氣派。坐底後,我點了店內最出名嘅「醬油叉燒溫泉蛋拉麵」,根據廚師講,呢款拉麵在日本攞獎嘅,於是乎一定要試啦!另外廚師更大力推薦溫泉蛋👍🏻店內嘅員工比例相當高,特別在廚房,分工好仔細,而且廚房以開放式吧枱設計,完全可以俾客人以水平線嘅角度,看穿廚房的一切,所以清潔度非常高。松露醬油叉燒溫泉蛋拉麵,黑松露香氣獛鼻。原本我還擔心醬油味,可能會太鹹,但試過第一口湯嘅時候,我嘅疑慮完全被釋除。湯味清甜,鹹度到適中,麵質爽口彈牙!👍🏻👍🏻配合得非常好,溫泉蛋係我食過嘅最好食!咬開溫泉蛋,蛋黃呈現經長時間醃製呈現出半啫喱狀的蛋黃,更令我覺得讚嘆之處,當長時間醃漬嘅蛋,好易會偏鹹,但係呢隻蛋嘅味道,恰到好處。最後結帳時,我亦付昂貴嘅價錢啦!大約20分鐘吃完的一碗拉麵,值唔值得百幾蚊呢?真係見仁見智!

黑松露將由叉燒蛋拉麵
必食溫泉蛋