2012-02-17
多謝搵食能手的介紹, 我們去試了一間新開的日本拉麵店「魂」,那是日本人師傅, 店內只有十多個座位, 好彩我們到時剛好有兩個位,每個位有一塊板隔住, 即刻令人想起日本的一蘭拉麵!同一蘭一樣, 有張紙俾你剔, 拉麵的軟硬, 湯底的濃淡, 都可以自選~日本人師傅煮麵的手勢, 同我哋喺日本見到的真的一樣好了, 我的豚骨拉麵, 嘩~~~~ 我選了濃味湯底, 唔算油但味道十分好, 真係同喺日本食的味道一樣,叉燒唔肥, 合乎健康! 最正係那味付玉子, 超溏心, 比我們在日本吃過的有過之而無不及! 「太極」, 是有黑黑的墨魚汁, 又是另一種滋味蟹膏超濃蟹味, 同平時喺板x壽司食到的簡直是兩回事, 之前我從來唔覺得那些所謂蟹膏有咩味囉............這餐拉麵, 非常之滿意 隔離有一家人, 小朋友吃完一碗唔肯走, 嚷著要吃多一碗,那父母不知道日本的替玉(加麵)係要留返湯底的, 已把湯喝完, 但又似乎唔想俾正價要多一碗拉麵,於是用職員講就咁俾麵個小朋友, 唔洗湯都 ok,點知老闆超好人, 煮好了一碗麵, 有湯, 還送多半隻溏心蛋俾小朋友,這些就是日本人的好心嘛!
每個位有一塊板隔住, 即刻令人想起日本的一蘭拉麵!
日本人師傅煮麵的手勢, 同我哋喺日本見到的真的一樣
「太極」, 是有黑黑的墨魚汁, 又是另一種滋味
這餐拉麵, 非常之滿意
隔離有一家人, 小朋友吃完一碗唔肯走, 嚷著要吃多一碗,
於是用職員講就咁俾麵個小朋友, 唔洗湯都 ok,
這些就是日本人的好心嘛!