2024-02-23
同老公悠閑地到了錦田走走,行下吉慶圍壁畫村,之後去咗呢間日系Cafe 食 Lunch ,成幢的白色小屋,門口已經有幾個戶外坐位,再入去更加有特色榻榻米,仲有個很好打卡的日系和風庭園,坐喺度食嘢、傾下計睇吓書,感覺很舒服,就像來了一趟洗滌心靈之旅,老公話有少少感覺去咗日本咁☺️💛巴馬火腿雜菜沙律💛巴馬火腿份量都多,沙律菜很新鮮,配上陳醋甜甜酸酸很開胃。💛烤比爾芝士配吐司 -Baked Brie Cheese 💛芝士控真的不能錯過,原磚比爾芝士用蒜香橄欖油烤過,吐司可以放上大量芝士一起吃,食完啲吐司仲有芝士剩,老公話D芝士就咁食都好好味。💛狸貓蕎麥麵 -Tanuki Soba 💛呢個係好日式嘅味道我超鍾意,材料睇落好似好簡單(有腐皮、海帶、魚板、蕎麥麵),但越簡單越食到佢地的用心製作,湯底清甜,腐皮索滿湯汁好甜好好味,蕎麥麵質地也很爽滑。💛抹茶紅豆班戟 - Matcha with Adzuki Beans Dutch baby pancake 💛呢度招牌pancake 真係必點,唔係好多地方有得食Dutch baby,重點仲要整得好食,班戟外圍邊邊焗到好香脆,食落好香雞蛋同麵粉味,加入紅豆同
💛巴馬火腿雜菜沙律💛
巴馬火腿份量都多,沙律菜很新鮮,配上陳醋甜甜酸酸很開胃。
💛狸貓蕎麥麵 -Tanuki Soba 💛
呢度招牌pancake 真係必點,唔係好多地方有得食Dutch baby,重點仲要整得好食,班戟外圍邊邊焗到好香脆,食落好香雞蛋同麵粉味,加入紅豆同埋雪糕令到口感更豐富,冰火交融超級正👍🏻
Drinks:
🤎Iced Dirty
咖啡同奶的比例幾啱我口味,飲落感受到有層次的遞進,咖啡亦香濃。
🤎Long Black
Long black 口感更濃郁。