2016-02-06 481 views
北角比較多舊式食物, 但好多都有試過 甘難得經過開北角 於是俾我search到一間 喺馬寶道33號呢個大廈入面一間西餐廳, 大廈入面好陣教室 好似畫廊 , 學音樂甘, 同出面既舊區感覺格格不入 上到一樓就會見到一間以綠紅白為主題顏色 (除左枱櫈係啡色) 既西餐廳, 食店裝修簡單但整齊 , menu制作精美, 彩色得黎 推介食物都會清楚有埋圖片, 食物眾多, lunch, tea dinner , 都有set , 亦有散叫 飲品 甜品 前菜等等。 食物偏向係意法式,雖然我3點到可以點tea set, 但我更想點d特別d既野 首先點左個 parma traffle cheese puff , 上枱中間有沙律 沙律菜清甜, 應該落左少少甜醬同醋 清新開胃, 4 個角位有 4 個細細粒既puff , puff切開一半查左牛油, 夾住 軟滑既cheese , parma ham, 一小粒蕃茄 仲有查左d traffle醬, parma ham 咸得黎 又俾traffle同芝士中和番, 蕃茄既juicy同乾身既puff亦配塔得宜 食落好特別, 值得一試st pauline cheese沙律同樣既沙
st pauline cheese沙律
同樣既沙律 但多左兩塊ham, ham偏咸但醃得夠入味, 要配埋沙律一齊食 pauline芝士本身好鬆軟同夠濃芝士味 出面查層粉煎佢十分驚喜,出面好脆 粉唔厚加少少香草味, 入面芝士流心 加少少暖, 正, 要連埋沙律一齊食 !
主菜點左牛肝菌鵝肝手工蛋麵
手工蛋麵睇menu話係用00 粉 同 杜蘭小米粉做 前者夠軟熟 後者夠彈牙, 兩樣合埋整成既意大利麵條 闊得黎 一咬感覺有d軟滑 咬落又幾彈牙, 呢種手打意大利麵唔係度度有得食, 用既汁 似係白汁 不過由於有牛肝菌 所以汁變成啡色。 要連埋軟熟既牛肝菌一齊食先夠match , 上面有舊大鵝肝 煎得好香身 咬落去淡淡鵝油夠juicy連埋麵係一個好好既配塔
由於太飽 冇點heavy既甜品, 點左一條cheese雪條, 芝士味雪條 比較粉, 食落去出面有芝士粉 而入面就好似有芝士味既vanilla味雪糕甘 好濃芝士味 值得一試
食店 其實仲有好多特別既西餐 好似頂級羊排 牛肋骨 生蠔等, 希望下次叫多d朋友可以試下 !
2016-02-04
$350 (Tea)