2018-12-04
香港老飯店呢個名細個都聽過下,雖然未到耳熟能詳。加上佢個廣告結尾會用一句上海話講出香港老飯店個名,但係總有少少印象。難得係中環附近收工,拉埋朋友去一試呢間開業有廿五年既飯店。地點位於永安對面,岩哂行完永安既朋友~加上中環一入夜真係冇啖好食,所以呢間算係夜深人靜既地方一個比較好選擇~去到後見到環境相當清雅,傳統中式酒家裝潢。加上人數唔太多,侍應姐姐已安排我同我朋友去一個四人檯,好細心!同朋友商量左一陣,好快就決定醫肚方案。核桃燻蛋 平凡既雞蛋經過廚師巧妙手藝轉身一變成糖心蛋,再加以燻木燻過既蛋白,味道蛋味十足,聞上去有淡淡煙燻木味;核桃乾身脆口,帶有少甜,看似平凡,實不平凡小食。無錫脆鱔 又名梁溪脆鱔,錫傳統名菜;鱔本身都幾麻煩既食材,先去皮,再去骨,再切條,走油,可見相當費工。上菜後眼見脆鱔以寶塔形,證明舊菜承傳絕對成功。鱔肉味道鹹帶甜,脆口,薑絲舖面混合食到更有多重味道感受。小籠包 經典之作;皮薄,肉嫩,多汁,不足以形容如此美味;摺數係傳統十八摺黃金摺數,師傅手勢老練,粒粒小籠包大小如一。夾起時唔會穿底,更見到湯汁在皮底下味道肉湯味足夠,鮮鹹味,大家一定要一試!炸臭豆腐粒 湖南有名的
難得係中環附近收工,拉埋朋友去一試呢間開業有廿五年既飯店。 地點位於永安對面,岩哂行完永安既朋友~加上中環一入夜真係冇啖好食,所以呢間算係夜深人靜既地方一個比較好選擇~去到後見到環境相當清雅,傳統中式酒家裝潢。加上人數唔太多, 侍應姐姐已安排我同我朋友去一個四人檯,好細心!同朋友商量左一陣,好快就決定醫肚方案。
核桃燻蛋
無錫脆鱔
小籠包
炸臭豆腐粒
湖南有名的特色小食,其實我個人本身都幾抗拒,但係今次比朋友誠意打動!就決定一試,果然沒有失望。更加改觀!上菜後會見到一粒粒大小分明既小豆腐粒。會跟甜醬同青條瓜,豆腐聞起黎有一種遠臭近香既感覺!我試一粒無點甜醬既~味道就皮脆內嫩,點左甜醬味道更加出,平凡既豆腐都有如此多食法,將一個街邊傳統小食變成菜式,價錢相宜,大家不妨一試!
炸銀絲捲
京滬菜館我必點菜式;好多人以為係炸饅頭,做法比饅頭複雜~跟做拉麵一樣做法,加砂糖混合。要拉到好似面絲一樣,咁樣先叫銀絲效果,再蒸後炸,咁先叫炸銀絲捲。到驗證時間啦!果然一如期望~打開一半後見到絲絲相既麵絲,入口柔和香甜,軟熟~唔洗點煉奶已經夠甜味!
火腿津白
名貴金華火腿配以平實既紹菜,一爽一稔,高反差傳統配搭;薄薄既火腿已經鹹味十足,香味四溢,紹菜爽甜,唔會死鹹味,食完都唔會口乾!
酒釀丸子 又名醪糟。傳統小食,菜式以盅上菜,打開已經聞到桂花清香,丸子軟糯,酒麴唔太酸,唔會有喧賓奪主感覺,份量好足料,足夠二人食用~
整體而言,由入飯店門口已經感受到知客既熱情,到入內既內場服態度十分好客,三不五時都會行埋黎睇下我地有咩野想落單~十分細心,菜式味道,份量都好切合我地口味,絕對做到舊派菜色既承傳上菜速度快速。唔太快,岩岩好。期待下一次再食!