呢間終於鼓起勇氣去試吓,第一次自己去。安排坐房入面,難叫服務員。Ok,我唔識野、個下記唔起,搵著上菜員落單,佢即話:我唔係做呢啲。我即唔應佢就行出去。(咁劣,我講唔落:唔該/好呀/哦…..)第一次自己叫嘅,係午市,即要一位即有位。明知食唔落但叫四樣,想試下呢間好耐,起碼試左斷左個念想😂。難食就唔打包竟然幾好食,之後都陸續食咗六七次(呢篇食評以前;如果遇着一次服務太差可能以後唔再去)脆口乾身已經算唔油,但個人仲會印油。同埋之後同另一半食叫叫左一次,佢唔係太食得炸野。係我口味上我鍾意韭菜多啲,佢勁多肉。算多材料,打開睇有咩野,未食。同埋第一次食呢度嘅蝦餃,呢一次係最有鮮味既,但蒸到過晒火開晒口,仲要勁厚皮。一上枱我勁唔開心,開晒口🥲但一食落去竟然有汁同埋鮮味,呆左。之後既係正路,八成無穿皮,但正常咁。都薄返皮,無咁鮮;但屯門食過真係算高分既蝦餃。名點屋38蚊既仲難食;稻香、海港、悅明苑、東哥、唔記得仲食過邊間都唔及佢既味道。(功夫既難食到嬲到癲)我真係好鍾意食蝦餃,想食第日就決定飲茶(突然要我講我食過最好嘅蝦餃係香宮同埋富臨飯店;三星個間。另外其實利苑都好穩定,最衰v city既南小館無左

係我口味上我鍾意韭菜多啲,佢勁多肉。

算多材料,打開睇有咩野,未食。
一上枱我勁唔開心,開晒口🥲
我真係好鍾意食蝦餃,想食第日就決定飲茶
(突然要我講我食過最好嘅蝦餃係香宮同埋富臨飯店;三星個間。另外其實利苑都好穩定,最衰v city既南小館無左,攪到一定要出屯門先可食到質素穩定嘅蝦餃)

呢一餐同另一半黎,蝦餃每人一隻唔夠食、炒麵好香好好味(佢係炒到唔少位有微焦,散叫係出面都未必食到嘅高質素,但佢個名叫南瓜七彩炒麵?唔見佢有南瓜元素,只係隻色似,定佢係南瓜造既麵😂?)、

鳳爪排骨飯係我超級鍾意嘅點心項目,名點屋新裝修後取消咗盅頭飯好唔開心,佢算穩定同好食,之後食煲仔飯貴啲都係同樣質素。但唔知早市11點前仲有無,睇食評未睇到,暫時唔想再去,服務差,同埋咁嘅食物質素、咁嘅價錢寧願出去食啲米芝蓮😑。雖然冇得食呢樣盅頭飯😭。

但呢間蒸飯好難食,好似叫咗三四次都好難食。質素穩定地難食:飯濕、漿、粘。排骨唔好食又少、又多肥膏、鳳爪又咸又難食。
雖然鳳爪排骨飯係我必叫既點心,但係度以後都唔敢叫

呢一餐午市既,雞翼第一時間上,算好食。嗰個炒腸粉係常溫微暖,好嬲。應該係放埋一邊一直都未派呢一類食物,呢度嘅服務差,都冇諗住投訴或者換🥲⋯⋯
點心係正路既好似係15分鐘之後上,有啲唔夠食(兩個人),但係費事再等另一節。

呢次兩個人叫太多😂😂😂
炒麵好似叫咗兩個,因為係叫孖寶。好似兩個炒麵配牛肉球再加炸両?唔係好記得。
但係盅頭飯一樣好難食

因為記得炒麵好好食所以先夾硬叫兩個,但係今次嘅算係普通嘅好食。我第一次叫真係驚艷,之後再食都無一樣嘅質素
鹹水角幾好食,材料嘅肉粒算大粒。
燒賣都係我鍾意比較乾身冇咁多肥豬肉粒嘅。

呢張照係食最近既一次
叉燒包好味、失望嘅係轉左孖寶餐牌冇咗炒麵😂😂😂
鳳爪好鹹好難食。蘿蔔糕煎得幾香幾厚算有料幾好味(大家樂早餐必轉蘿蔔糕,但成日太晏去到已經賣晒😭,但平時唔會整或買,只想食一片個種,飲茶都少叫,難得想叫下。其實去食大家樂早餐都少,可能兩三個月先一次,仲要成日遲去食唔到蘿蔔糕😂,遺憾。)
牛肉腸蝦餃都正正常常,呢間嘅出品真係好過我喺屯門食過嘅酒樓,雖然間唔中都有伏。
但整體食落同埋同區既比較,依家算高分。
(淨係食過一次晚市黃金海岸嘅中菜廳,算普通,同埋交通方面,左轉右轉先去到:我不如出尖沙咀或者港島😂)

服務方面算係差,佢人手太少,門口屏風後面嘅大片位置,只有一兩個阿姐。叫人落單同埋加茶都算難,中短頭髮嘅算上心,最近一次扎住個髻嘅阿姐叫完茶完全無左件事(係中短頭髮嘅阿姐見到我哋枱面冇茶,再問我哋叫咩茶),叫佢落單都好一般。

佢埋單收銀嗰個位寫明由服務員埋單,大部份都係後生仔過嚟,有一次係經理(講明要返收據,是但應,仲要再等張單;搞到之後都唔想要張單🥲費事等同我唔俾tips)

俾黑色夾既單簿同埋唔俾客去收銀度自己埋單,應該想R tips,但服務咁劣……..
其實邊個比得落😬

連稻香我好少去都feel到佢地既wording 定係禮儀有整體再教過,比起幾年前?4、5、6、7、8?😂😂😂
超市黎講屯門既百佳惠康都有改善,一田既呀姐仲好差咁既感覺……

早市兩位要等半個鐘至四十五分鐘,有一次差唔多成粒鐘;但問題係我都同自己講:唔想等,搭車出去新同樂呀嘛🤪
如果點心黎講;同埋通常得自己得閒,一個人淨係食得最多八粒點心,值唔值得搭兩粒鐘來回出去,仲要受塞車嘅風險😵

見佢早市都會轉餐牌,但我估我暫時最新🥲(係度)。我真係睇好耐,仲要左計右計價錢先幫襯嘅人😂
最想呢度成日有最新嘅餐牌睇