Lunch跟同事去咗試一間係旺角開咗冇幾耐嘅台灣菜 《三公台灣料理》,的而且確我地係俾個落地櫥窗玻璃前的一排bearbrick吸引咗入去的。餐廳走木係裝修闊落企理,又坐得好舒服,周圍都擺咗好多唔同的Bearbrick 公仔,整個環境增添了一份時尚型格的感覺🔮香酥雞球拌麵便當 份量比我想像中多,配料有西蘭花,小粟米,鹵牛蒡,擺盤也略有心思,以雞腿肉製成香酥雞球,咬落第一啖絕對有驚喜呀,外面非常脆口,一點先也不油膩,雞肉嫩滑Juicy又夠味,而且每件雞球都十分大件;秘製台灣古早味滷肉,肥瘦均勻,還有很多冬菇粒在其中,鹵得非常入味,拌麵確實一流呀!而且店家還用了蟹籽蝦子麵,口感煙靭又帶一種鹹香味,午市便當配上一個芒果沙律,台式飲品,這個價錢有如此的份量,味道又出色,真心覺得好抵食~🔮 香酥排骨滷肉飯便當 一上枱真的被塊香酥排骨的size震驚了,超級大塊呀,目測真係大過我塊面,仲有成 1 cm厚,廚師實在太佛心了吧!豬扒先煎熟再炸一吓表面,所以第一啖咬落去先香脆後軟腍,肉質鮮嫩,平時豬扒好容易會Overcooked的,不過廚師掌握火喉真的剛剛好,食落去豬扒軟腍又有肉汁,真係好耐無食過咁軟熟的豬

🔮香酥雞球拌麵便當

🔮 香酥排骨滷肉飯便當
一上枱真的被塊香酥排骨的size震驚了,超級大塊呀,目測真係大過我塊面,仲有成 1 cm厚,廚師實在太佛心了吧!豬扒先煎熟再炸一吓表面,所以第一啖咬落去先香脆後軟腍,肉質鮮嫩,平時豬扒好容易會Overcooked的,不過廚師掌握火喉真的剛剛好,食落去豬扒軟腍又有肉汁,真係好耐無食過咁軟熟的豬扒啦,而且腌得入味,真的要俾一個大大的Credit給廚師

🔮 椒麻拼盤(金錢肚,牛舌,大腸)
秘製台灣滷水汁,金錢肚,牛舌和大腸都鹵得非常入味,肉質軟嫩,椒麻味雖然有點辣,不過越辣越想食呀

🔮 椒麻鴨舌
鴨舌非常軟滑,入口即化,連骨頭也是入味的

🔮 安平蝦卷墨魚餅
兩款海鮮類的炸物皆即叫即炸,十分香口又彈牙

🔮滷水蘿蔔 $10
🔮滷水娃娃菜 $10
白蘿蔔完全吸收晒滷水汁的味道,自帶清甜又冇渣, very good!

🔮茉莉毛尖奶蓋,跟餐+ $5
🔮百香果愛玉果子,跟餐加$8

兩款台式飲品,我地都異口同聲的說,喜歡那種微糖的清甜味,絕對不是死甜的那種,而且茉莉茶味香濃有回甘;百香果是用原個果肉來做材料的,絕對真材實料呀~

食完之後返公司更向其他同事大力推介呢間餐廳,因為講真以呢個價錢有如此好的質素,性價比超級高呀,平時閒閒哋食個茶餐廳或者食車仔麵都真係要$60 ~$70啦,仲可能都未必有咁大份,又或者坐得咁舒服,又多一間餐廳可以擺喺我哋公司食飯list上面啦😃
香酥排骨滷肉飯便當
椒麻鴨舌
滷水蘿蔔
椒麻拼盤(金錢肚,牛舌,大腸)
香酥雞球拌麵便當
安平墨魚餅
香酥排骨滷肉飯便當
椒麻鴨舌
滷水蘿蔔
椒麻拼盤(金錢肚,牛舌,大腸)
香酥雞球拌麵便當
安平墨魚餅