2020-11-16
香港人真係好鍾意打邊爐,因為一班朋友圍埋一齊,一邊傾偈、一邊烚吓烚吓,氣氛特別好。今晚一班friends約咗喺旺角打邊爐,我記得之前食過呢間位置有啲隱蔽嘅Canton Pot,佢哋宜家做緊一個自選海鮮promotion,於是就提議不如嚟試吓。我記得呢度嘅湯底好正,今晚趁人多就試兩個湯底:龍蝦湯底(配龍蝦刺身)仲有花膠湯底(裡面嘅花膠夠哂份量)大家都急不及待即刻飲返幾碗湯先開始打邊爐。然後就係食物方面,不得不提呢個2+2嘅海鮮套餐,每人自選2款活海鮮+2款冰鮮海鮮,我揀咗嘅組合有刀貝蜆、鮑魚、美國桶蠔、阿根廷紅蝦啲海鮮全部好鮮甜味美,朋友揀嘅蟶子大大隻,攪到我下次都想食蟶子。打邊爐一定要食嘅肥牛,我地點咗牛頸脊,睇相都知,啲紋理靚到呢!就好似九龍城方榮記啲靚牛,真係入口即熔。然後我哋仲叫咗西班牙橡果Iberico 黑豚肉,真係好大驚喜,平時食過iberico ham,原來黑豚肉用嚟打邊爐都可以咁出色,肥瘦均勻,肉味比其他豬肉都香濃,印象深刻。呢度嘅魚皮又係必食,好薄好大塊,就咁食入口勁鬆化,索兩秒湯先食就有湯底嘅精華。Canton Pot嘅餃子係自家製,我地今晚試吓羊肚菌餃子,味道健康。
我記得呢度嘅湯底好正,今晚趁人多就試兩個湯底:
龍蝦湯底(配龍蝦刺身)
仲有花膠湯底(裡面嘅花膠夠哂份量)
大家都急不及待即刻飲返幾碗湯先開始打邊爐。
蔬菜方面,喺呢度會試到好少見嘅花生苗,爽脆多汁,我地個個都好鍾意。
飯後甜品都唔錯,有多款選擇,其中推薦creme brûlée 同宇治抹茶紅豆。
呢間打邊爐由湯底、火鍋料、甜品都相當唔錯,真心推薦。