2021-12-09
熟我既朋友應該多會知道比起日本傳統拉麵,我更喜歡正宗風味沾麵。因為覺得以湯頭精華一樣既沾汁伴麵味道會更濃郁,令到拉麵更惹味。東京人氣拉麵之一既麵屋武藏既沾麵係日本甚有名氣。佢地旗下有好多個唔同既字號,「武骨相傳」係佢地其中一個品牌,第一次聽個名就已經覺得非常霸氣。最近麵屋武藏開左一間新分店係朗豪坊,地點就腳當然要安排試下。.武骨相傳品牌賣點係提供左三種唔同顏色口味既沾汁,包括:白色 – 用左日本海鹽同多種魚干提味,海鮮感重既口味;赤色 – 辣版沾醬,加入左多種辣椒粉同豆瓣醬;黑色 – 味道非常濃郁既版本,唔係墨魚汁而係用左炒香既洋蔥、青蔥、大蒜同咖啡豆,烤製過之後碳化既顏色。湯頭用左豚骨同魚介混合做基底,所以會帶有海鮮既甜味。.而佢地賣點之二既叉燒。用左歐洲梅花豚肉,醃製72小時,再即日用烤箱精心烤製,所以口感外酥軟、內裡嫩濕潤。另外餐廳用既沾麵底係香港首創,自家特製坑紋麵,呢種坑紋麵配沾麵會更易掛湯。.相傳二刀流沾汁麵 (赤) 💲88⭐️3.9/5二刀流呢個名同餐廳名一樣咁架勢。其實即係麵底除左傳統叉燒,仲有豚角煮雙併。再加上配料有傳統既半熟玉子同筍片。叫左赤色即係辣沾醬,辣度比想像中
相傳二刀流沾汁麵 (赤) 💲88
⭐️3.9/5
二刀流呢個名同餐廳名一樣咁架勢。其實即係麵底除左傳統叉燒,仲有豚角煮雙併。再加上配料有傳統既半熟玉子同筍片。叫左赤色即係辣沾醬,辣度比想像中高,不過都係我喜歡既口味。
牛肝菌雞白湯沾汁麵 💲98
⭐️4/5
另一碗試下旺角分店限定既雞白湯沾汁麵。雞白湯沾麵底標榜用左雞肋8小時大火煮成既精華。再加上似係慢煮極嫩滑雞肉,配埋牛肝菌既香氣,我自己更喜歡雞白呢種特濃雞湯風味。
相傳煎餃 💲38
⭐️3.7/5
日本正宗既餃子質感,皮薄香脆爆汁。煎餃係想像中既味道,四平八穩唔會伏。
五輪燒餅 💲58
⭐️3.7/5
口味好似大阪燒餅既五輪燒餅,用左廣島蠔,味道都係不錯。
曙光 +💲15
飄雪 +💲15
期間限定特飲跟麵加15蚊就有交易。兩杯特飲色彩繽紛非常之打卡able,而份量足600ml大杯相當驚人。藍白紅色既飄雪其實係藍天草莓牛奶,俾人感覺好似藍天配紅葉雪山一樣,唔甜幾好味。而橙黃既曙光其實係醬油果凍配甜柑橘。呢杯特飲口感非常獨特,因為佢有用上日本麵屋醬油製作既果凍,味道微鹹,再配埋鹹酸既鹹柑桔,主調酸甜再微微帶鹹既口感,特別得黎都好解渴思,味道上毫不違和。以呢個價錢計,個人覺得兩杯都係十分有誠意必試既特飲。
總結:正宗方便就腳既一間日本人氣拉麵店,食物出品不錯,環境舒適缺點只係人流比較多夜市時間可能要排一陣先食到,建議大家可以考慮網上撳左飛先再行過去。
不專業食評 nei.foodie