2010-01-29 6 views
好食點心的我, 星期日下午出到旺角, 打算食野時, 即時想起係始創斜對面, 一間新開不久, 地方新淨的點心店. 行完花園街, 想起食野, 就直接黎呢度, 整番幾籠. 5點呢個時段, 人流不多, 一坐低就$3一位茶錢. 簡單的叫了壽眉茶. 再點下幾個點心, 慢食. For 太太的, 一籠流沙奶皇包, 及 竹笙什菌素餃, 而我就來一個試菜例牌, 燒賣一籠 同 一個 比較特別的叫春風得意腸粉.素食的點心, 一籠有三隻, 竹笙什菌素餃, 味道雖好, 餡料十足, 不過個餃皮, 就唔係幾得. 淀麵搓得不好吧, 餃皮太粘了, 黐著快子, 黐著籠底紙.....搞到夾散哂....流沙奶皇, 只是流奶, 沙味(咸蛋味)不太重. 食奶皇包, 當然要多咸蛋啦. 不過熱辣辣地食, 不失為一個好好食既點心.燒賣, 可以稱得上是燒賣皇, 全因為夠哂大隻. 味道鮮美, 而且粒粒蝦子. 鮮甜的燒賣, 雖不是滿分 (因為味精味不輕), 但能夠帶出蝦子既鮮味, 已經係好好的了.春風得意腸粉, 經過店員解釋, 原來做法同炸兩腸一樣. 不過裡面包既, 不是油炸鬼, 而是春卷, 故名春風得意. 春卷應該是素餡, 不過為安全起見,

春風得意腸粉, 經過店員解釋, 原來做法同炸兩腸一樣. 不過裡面包既, 不是油炸鬼, 而是春卷, 故名春風得意. 春卷應該是素餡, 不過為安全起見, 都是我一個食哂好了, 春卷, 是因應腸粉既大小而特別做的, 即叫即包即卷. 腸粉皮包著入面, 皮依然是非常香脆的春卷, 說特別不是, 說得意就真的非常得意. 點一點豉油甜醬, 感覺同炸兩腸差唔多, 但比起炸兩腸香脆得多.

而家多了不少呢類咁既街頭點心店升呢版, 是不是添好運既影響力呢...
$33 (Tea)
  • 春風得意腸粉