1K
❀ Taqueria Super Macho #中環 ❀❗️星期一二$188嘆抵食墨西哥晚餐 啱晒放工chill一chill❗️——————————————————中環Soho區一向充滿異國菜,今次嚟到PMQ附近嘅墨西哥餐廳🇲🇽。裝修非常獨特,有種外國街頭嘅感覺,播放着強勁嘅南美風音樂,充滿輕鬆laid back嘅氣氛🤞🏻而且仲有上下兩層,上層有個酒吧區,而下層就係佢哋嘅小廚房。主要售賣助酒小食、tortillas、tacos、tostada,選擇唔算好多,但簡單美味,最適合放工同朋友飲番杯放鬆吓🥳最近佢哋仲推出咗全新‘Plated’系列,逢星期一二晚上提供,$188可以品嚐到四款特色墨西哥頭盤、tacos、甜品,夠晒抵!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Plated $188 ♥ Platos Pequenos✦ House-made salsas & guacamole with Tortilla chips (4/5)墨西哥餐廳又點可以唔少得粟米片!香脆嘅粟米片配上自家製嘅蕃茄salsa、好好食酸酸辣辣嘅牛油果醬,絕對係助酒佳選。.✦ Charcoal-grilled Mexican Street
❀ Taqueria Super Macho #中環 ❀

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷

☞ Plated $188
♥ Platos Pequenos
墨西哥餐廳又點可以唔少得粟米片!
✦ Charcoal-grilled Mexican Street Corn (4.2/5)
識我嘅朋友都知道我唔鍾意粟米🌽,之前一直只會食fukuro嘅焦糖粟米。
但出乎意料地,我居然都好鍾意呢一間嘅粟米,輕鬆K.O.晒成條😆。
同焦糖粟米完全唔同,佢主要係用炭燒烤香,然後加上墨西哥沙律醬、辣椒、青檸、香草等等。
唔係太重粟米香甜嘅味道,而係取其爽脆嘅口感,我自己幾鍾意❤️。
✦ Yellow Fin Tuna Tostada (4/5)
喺塊圓形香脆嘅玉米片擺上吞拿魚、洋蔥、牛油果、檸檬等。
吞拿魚質素唔錯,完全冇腥味,配上西班牙香料都好夾,好食😆。
✦ Chili-roasted pumpkin tostada (4.2/5)
但冇諗過呢款素tostada仲好食!
雖然只係擺上南瓜、醃製洋蔥、蕃茄等等基本材料,但混入左啲香醋,酸酸地咁味道條配得好好👍🏻。

♥ Tacos
✦ Al pastor (4.2/5)
Al pastor係豬肉嘅意思,算係幾常見嘅墨西哥taco款式。
烤到表皮香脆嘅豬肉粒、配上煙肉同埋多汁嘅菠蘿🍍,口感味道都平衡得好好!
✦ Crispy Fish (4.1/5)
呢個相比之下普通少少,主要炸魚柳同埋椰菜。
不過炸皮香脆,魚都幾滑,還是好食的。
另外圖中嘅一甖甖,係唔同嘅醬汁配料,包括有洋蔥、青檸、sour cream等等,可以視乎自己喜好再加。
Taco
Crispy Fish

♥ Postre
✦ Market Fruit Paleta (4.2/5)
最後走嘅時候會送上一人一條雪條🍦非常有風味!(可惜而家疫情期間,加上天氣炎熱,喺街邊食有啲麻煩,所以我哋選擇咗喺餐廳食埋先走)
雪條主要為熱帶水果,應該有熱情果芒果等等元素,清甜清新,完美作結!
Market Fruit Paleta

♥ Drinks
✦ Pina Colada $98 (4.2/5)
另外我哋仲有人嗌左一杯cocktail🍹。
Pina colada相信大家都唔陌生,裝飾得好靚,主要係椰子菠蘿味,偏甜,幾啱女仔飲。
✦ Coco Loco $108 (3.7/5)
呢個就好有睇頭!
用成個椰青裝住🥥用上tequila,酒味較為強烈,我自己冇咁接受到。
但如果你有偏好酒味濃烈,呢杯應該幾啱你,打卡有一流!

✨整體味道: 4.1/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4.4/5
✨再訪興趣: 3.9/5
💞整體來講
墨西哥餐廳喺香港真係較為少有。呢間選擇雖然唔係好多,但味道唔錯,氣氛輕鬆,服務親切,真係幾適合同朋友放工嘆番杯、食返件taco🥳而最新推出嘅Plated Menu真係幾抵,不妨試一試!
——————————————————
Taqueria Super Macho (中環)
🚩中環必列者士街33-35號地舖
Taco