2024-05-02
今日第一次黎星薈館,個陣真係話多驚喜都唔過!裝修環境嘅氣氛勁得嚟好有型😜,光線明亮,好舒服😎。呢度有一個「環球廚神發板Set B」,定係我地嘅今晚首選!😇首度嘗試「雪燕鷓鴣粥」,味道好得嚟又無得輸!食落去嗰種清新嘅感覺,就好似阿媽煲嘅粥咁,點解咁正呢!🔸「南非廿二頭吉品乾鮑魚伴鵝掌」,感覺就相當有力度,乾鮑魚同鵝掌嗰種鮮味,正好結合,口感濃郁且豐盈!🔸再嚟「鮮沙薑薑蔥南非鮑魚盞」,恰到好處嘅炖煮方法令食物把握得剛剛好,食落去順口而且味道正🥄。🔸「雞蓯菌爆炒骨香方脷球」同「薑蔥霸王雞」,口感紮實,帶點着實嘅元氣之感,當佢地喺口腔裡咬開嗰刻,爽口無比,充滿彈性!而且霸王雞嗰種鮮美,更噴發出來豐富嘅味道,一試難忘。帶梗嘅「櫻花蝦濃湯小棠菜芯」,每一飲啖湯都好似係掃走疲倦感!味道濃郁,嗰種滋味好有層次感,夠濃郁嘅櫻花蝦風味,一吃就記得低。🔸最後「生磨蛋白杏仁茶」功課好充足!藏返一份驚喜,精彩嘅結尾!柔滑嘅杏仁茶,一飲都好似飲左一碗甘甜適口嘅🍮。呢間餐廳 店內裡頭嘅佈局同裝修都好得我欣賞,尤其喺呢個開揚嘅空間度食飯,自然同心情都舒暢啲!哈哈,黎到星薈館,唔止至於體驗到一次美味嘅美食之旅,更點燃咗
🔸最後「生磨蛋白杏仁茶」功課好充足!藏返一份驚喜,精彩嘅結尾!柔滑嘅杏仁茶,一飲都好似飲左一碗甘甜適口嘅🍮。 呢間餐廳 店內裡頭嘅佈局同裝修都好得我欣賞,尤其喺呢個開揚嘅空間度食飯,自然同心情都舒暢啲!哈哈,黎到星薈館,唔止至於體驗到一次美味嘅美食之旅,更點燃咗心中對品味嘅追求,真係堅推介👍!