2020-11-13
自己同好多香港人一樣,真係幾鍾意去旅行,尤其是可以品嚐當地美食就更開心,家陣無得出外,好彩係香港都有好多正宗菜色。以前係中港城返工,都經常去皇家太平洋酒店內的餐廳用膳,偶爾仲會同同事食 Buffet,無他,一來就腳,二來食物真係有水準,而今次係4人限聚令期內,湊夠一檯麻雀腳開餐。由於早到,跟另一位朋友先來個 Happy Hour。原來餐廳近日推出優惠,兩杯 500ml 啤酒(sapporo / 青島)加一碟即炸黃金魚皮都不過 $180,而且仲可以兩個人 share,連埋加10%服務費,人均都不過 $100左右,個炸魚皮拎上手仲有微溫,咬落卜卜脆,帶陣陣咸香,配埋啤酒無得輸,消磨時間最佳良伴。差不多等到天荒地老朋友先到,好彩有杯啤酒加魚皮頂肚,二話不說,即刻點菜。雖然是平日的晚上,餐廳都有8成客人,看來口碑不錯。係沙爹軒無可能放過肉骨茶,而且仲要有新加坡同馬來西亞兩種口味,真係引死人。早幾年同太太再度蜜月去星加坡,竟然係一日之內食足「黃亞細」、「松發」同「路邊人」三餐full portion既肉骨茶,所以第一時間先來個白肉骨茶White Pepper Bak Kut Teh (HK$95
雖然是平日的晚上,餐廳都有8成客人,看來口碑不錯。
肉骨茶是原個砂鍋上,陣陣胡椒香氣,本以為好辣,但飲落又覺得輕盈,或者是我太重口味了。
腩排炆得好稔,一咬即開,蘸點一下黑醬油更可口,略嫌油炸鬼未夠多。
甜品
雖然四個人,都只簡單的點了三款甜品share。
係香港要食到星馬菜既地方不少,但個人喜歡的不出五間,而沙嗲軒正是其中一間。