2021-06-26
難得跟朋友見面,經過海之戀商場,我們都被『侍元』門外的雞武士壁畫吸引,決定進店一試,餐廳主打炸雞和拉麵,加20元更可多2 件炸雞同檸茶,非常實惠!!店內設計日式,掛滿日本武士掛畫,最舒服,一定是坐在皮卡座上進餐 。炸雞黑豚海軍咖哩飯 $58 飯面鋪滿紅蘿蔔,薯仔, 煮得軟淋的黑豚肉和咖哩汁,我應該可以食2 碗。加20元可以多2 件炸雞,本身飯又有2 件,仲有檸茶,食完超飽+好滿足 !!!炸雞外層炸漿,有薯片質感,超脆 !內裡軟滑多汁,是我喜歡的口感,底層的炸雞較為軟身, 才發現原來雞塊不能疊在一起,會影響口感。 東京風黑武士醬油拉麵 $58先飲一啖湯,湯底偏鹹了些少,帶香濃的醬油和黑蒜味,配拉麵同食,味道剛剛好, 配料有爽脆木耳絲和栗米,流心蛋熟度剛好,幾好味,而叉燒有厚有薄,軟淋入味。跟餐轉可樂/麵豉湯,+2元我就唔駛轉,其實檸茶都幾好飲。雞肉份量比想像中多,唔加蛋,只係$44溏心蛋照燒雞肉飯 $52最健康之選,雞胸肉無皮,所以唔會有太多脂肪,除照燒汁外也灑上了些七味粉和芝麻,入口幾香,雞肉帶有肉汁,一啖溏心蛋,一啖雞飯, 更加嫩滑可口。蒲燒鰻魚飯 $52鰻魚厚度足夠,色澤紅潤,魚肉
店內設計日式,掛滿日本武士掛畫,
最舒服,一定是坐在皮卡座上進餐 。
炸雞黑豚海軍咖哩飯 $58
飯面鋪滿紅蘿蔔,薯仔,
煮得軟淋的黑豚肉和咖哩汁,
我應該可以食2 碗。
加20元可以多2 件炸雞,本身飯又有2 件,
仲有檸茶,食完超飽+好滿足 !!!
炸雞外層炸漿,有薯片質感,超脆 !
東京風黑武士醬油拉麵 $58
跟餐轉可樂/麵豉湯,+2元
我就唔駛轉,其實檸茶都幾好飲。
雞肉份量比想像中多,唔加蛋,只係$44
溏心蛋照燒雞肉飯 $52
蒲燒鰻魚飯 $52
鰻魚厚度足夠,色澤紅潤,魚肉亦滑溜,
賣相有點像叉燒,唯不是即叫即燒,
欠缺炭香味道,相對較為失色。
炸雞多蜜醬免治牛肉飯 $58
估唔到朋友細細粒,都點了有4 件炸雞的免治牛肉飯餐,香濃茄醬內有洋蔥,紅蘿蔔,牛肉碎,酸酸甜甜送飯食好開胃。
炸雞跟牛肉飯分開上,就算凍左都保持到脆度,但熱食一定係最美味。
試齊朋友的飯餐後,
個人最喜歡炸雞配咖哩飯,
日式咖哩微甜帶小辣,味道唔錯,
價錢又實惠,是平日食晚飯的好選擇呢。
侍元
荃灣大河道100號海之戀商場地下G32號舖