2021-03-24
鼎王鴛鴦鍋喺台灣好出名,不過我之前一直都冇食過,今次就走到黎康城食。一入到黎,店員就俾咗水蜜桃紅茶我。我真係好鍾意呢個茶,聞落好香,飲落好清。鴛鴦鍋 每位$68酸菜白肉湯底,超級多酸菜,不過白肉就略為少,我哋兩位,每人只係食咗兩片。湯底嘅酸好易入口,唔會太酸,又唔會冇味。出面嘅醬料枱有白飯,可以添,我忍唔住攞咗啲酸菜嚟送飯。麻辣豆腐鴨血湯底鴨血同豆腐都是仼添的,不得不說這裏的服務真的很好,湯底同鴨血豆腐都自動過嚟問你有冇需要加 鴨血同豆腐都超級大,鴨血入口好滑同彈牙,同麻辣湯底真係好襯。安格斯肥牛 $258雖然係比較平嘅牛,但係一啲都唔輸蝕,肥瘦適中,麻辣麻辣湯底都好好食。梅花豬肉 $108豬肉片我就攞咗嚟襯酸菜湯底,佢好快熟但係又吸收左湯嘅味道。台灣一口腸 $58個皮好脆,入面肉汁豐富,黑椒嘅味道都好突出。手工蝦丸 $78同平時喺街市睇到粉紅色嘅下院好唔同,但哈其實又真係咁嘅色。蝦丸超級爽口彈牙,食到中間會食到原隻鮮蝦!好新鮮!不得不提呢個叉電位。呢度除咗店員服務態度好好之外,配套設施都好齊全。有得叉電,旁邊仲有濕紙巾可以自己攞。
鴛鴦鍋 每位$68
湯底嘅酸好易入口,唔會太酸,又唔會冇味。
出面嘅醬料枱有白飯,可以添,我忍唔住攞咗啲酸菜嚟送飯。
麻辣豆腐鴨血湯底
安格斯肥牛 $258
梅花豬肉 $108
豬肉片我就攞咗嚟襯酸菜湯底,佢好快熟但係又吸收左湯嘅味道。
台灣一口腸 $58
個皮好脆,入面肉汁豐富,黑椒嘅味道都好突出。
手工蝦丸 $78
同平時喺街市睇到粉紅色嘅下院好唔同,但哈其實又真係咁嘅色。
蝦丸超級爽口彈牙,食到中間會食到原隻鮮蝦!好新鮮!