2016-01-27
夜晚同朋友揾地方食飯,當時8點幾左右,天寒地凍,條荔枝角道黑媽媽,小貓三幾隻………99%啲舖頭都落晒閘,唯獨見到呢間有大燈開住又唔熟呢頭,見門面光鮮同新淨,應該新開無耐!咁入去試下啦,條街好大風啊 !入到去都幾大下,但唔多人幫襯,都幾驚中伏!我一行四人,店員俾左張細圓檯我,同有得開茶飲,咁凍天氣有杯熱茶梗係正佢啲擺設好似酒樓,茶杯,碟仔,碗,筷子匙羹一套咁set好:而且呢度唔洗收茶錢,咁老闆真係幾好,因為唔收佢會賺少好多,哈哈!牆身就貼左啲懷舊既香港相片仲有呢度張椅子都幾厚身,坐得幾舒服!菜單就放晒係檯面I菜單選擇都幾多下,又粵式、台式、川式!!心諗個廚都幾厲害,而價錢都合理,咁粵式同川式市面都好多,所有最後簡左市面較少既台式野黎試,1.冰鎮鮑魚(呢個自己想食,唔係台式野) 2.台灣A菜 3.台灣滷肉 4.乾煎豬肝 5.三杯雞 6.蒜片黄花魚,夾埋叫6左樣野……天氣凍係大食些小! 可能客人唔多,五分鐘左右野食都陸續上檯…先上檯既冰鎮鮑魚一隻size大概半部生果手機,斜切左四塊,啱啱好一人一塊 鮑魚上亦淋左醬汁,賣相好吸引,雖然隻鮑魚係雪凍左,但食落去唔會橡筋咁,反而感覺幾煙韌,而且
一隻size大概半部生果手機,斜切左四塊,啱啱好一人一塊 鮑魚上亦淋左醬汁,賣相好吸引,雖然隻鮑魚係雪凍左,但食落去唔會橡筋咁,反而感覺幾煙韌,而且個醬汁好正,咸咸甜甜咁,好特別,有啲似撈冷麵果隻醬汁
食落外表夠脆,裡面嫩(已經熟、放心)無煮過頭,火候十足先整到咁樣,味道有點酒香,一點微甜微咸,風味好夠,如果面頭加多浸香油就仲正
用上五花肉,見到肉既色澤都已經好諗吸引,一口一啖肉啱啱好,肉好入味同燘得好Q軟,食落去豬皮同膏位完全食到個種膠質,無話好肥膩既感覺,瘦肉位都整到好嫩,成舊放落口食果種層次感出晒黎!舖係底係啲白菜仔,撈埋啲滷肉汁都好正
個汁撈飯一流,味道都係甜甜咸咸咁,淡淡酒香,係雞肉實左些小,肉有啲煮過頭,呢味只係不
睇條魚好似怪獸咁,炸魚通常都係唔新鮮,我錯了,雖然條魚樣衰我認 但味道係唔差,佢上碟條魚無淋汁係上面,所以外皮仲係脆卜卜,炸粉亦唔厚,中間魚肉可能炸過,鮮味講唔上,但係肉質保持到水份同嫩,點些小碟底甜甜既汁仲好食!
仲有個台灣A菜,類似油麥菜咁,食落去爽爽脆脆咁!
食物部份係咁多,反而不得不提既係佢地服務態度真係唔差,見我地食完三杯雞隻碟多骨自動自覺黎同我地換碟同執檯,以一間小廚黎講,已經做到好好,值得回頭再食,不過係地點偏左些小,唔算近地鐵站,成十分鐘路程。