有一種美食叫港式點心!我覺得港式點心真係香港嘅代表作,好多移咗民嘅朋友都同我哋講,好耐無食過點心喇!今日接A姐收工,再睇吓附近有咩食,心血來潮就決定食點心啦!夜媽媽就無點心食?邊個話㗎?呢間位於鰂魚涌嘅小皇府,夜茶點心夠精緻好味。小皇府鮮蝦餃食點心,蝦餃真係唔少得!除咗皮夠薄,蝦都足料又大大隻,夠晒新鮮又夠彈牙!蟹皇滑燒賣除咗蝦餃,燒賣都唔少得!燒賣不嬲都係A姐嘅最愛,燒賣上面會有蟹籽,令佢味道大大提升,又唔會太肥膩。薑蔥牛柏葉牛柏葉索晒汁,好入味呀!而且牛柏葉勁爽口,份量都唔少㗎。黑椒牛仔骨有幾耐無食過牛仔骨?竟然呢度有呀!但原來A姐從來無食過呢個點心㗎!梗係啦,真係好多酒樓都唔做呢個點心。牛仔骨四大件,黑椒味香濃,夠軟腍。而執底嘅粉絲先係重點,好好味呀。小皇府蜜汁叉燒叉燒可能係小皇府嘅代表作!叉燒肥瘦比例啱啱好,蜜汁甜度夠晒開胃!金蒜茄子蒸龍躉球呢個龍躉球上面鋪滿金蒜,好香口呀,而金蒜亦增加了口感,唔錯。墊底嘅茄子先係一絕,索晒汁,好好味。艇皇湯浸西蘭花最後,今日嘅菜選擇咗艇皇湯浸西蘭花,艇皇湯用冬菇、豬皮同蝦米等整成,湯底好香,而西蘭花索晒湯嘅清香,好健康嘅選擇。(記住Like同

薑蔥牛柏葉
牛柏葉索晒汁,好入味呀!而且牛柏葉勁爽口,份量都唔少㗎。

艇皇湯浸西蘭花

(記住Like同Share畀朋友)
2020-09-23
$250 (Dinner)