2020-11-25 500 views
最近四出睇樓,早日來到從未來過的康城站晚上睇完樓之後,見肚餓而男朋友想吃中菜,望一望OpenRice,呢間新開又備受好評,所以揀咗呢度嗰日大概7:00嚟到, 7:15就可以入座,雖然爆滿,但係都算安排得快本身想book埋星期六日同屋企人食,但係聽講已經爆滿晒未來兩星期嚟到坐低梗係飲番杯茶先啦,見佢呢度裝修都好開陽,好光猛,而且裝修設計都好靚,唔會好老土聽講呢度嘅Cocktail係要試一試,但係我平日都唔鍾意飲酒精嘅,所以就試咗佢哋mocktail,呢個山楂mocktail好清新好開胃菜式方面我就揀咗幾款我好想食既嘢其中片皮鴨,牛肋骨都係我誠意推薦嘅第一次食到片皮鴨可以用蒜蓉夾埋一齊,估唔到味道係咁夾,亦唔會話好肥膩片皮鴨真係正,外皮脆入面肉汁有保持到咬感另外要讚一讚佢嘅片皮鴨嗰塊皮,真係超級薄又唔易爛牛肋骨真係好大一份,烤完肉質保持鮮嫩,我哋只可以食完半份另外半份就拎返屋企,好抵食!另外食上海菜梗係唔少得小籠包,呢度嘅小籠包亦都係值得一讚,好surprise一間新餐廳就有咁嘅水準,皮薄餡靚,裏面湯汁仲要好鮮甜最後我男朋友仲嗌左個楊枝甘露作結,原本諗住都係平平無奇嘅糖水,點知原來都好有看
最近四出睇樓,早日來到從未來過的康城站

菜式方面我就揀咗幾款我好想食既嘢
其中片皮鴨,牛肋骨都係我誠意推薦嘅
片皮鴨真係正,外皮脆入面肉汁有保持到咬感
另外要讚一讚佢嘅片皮鴨嗰塊皮,真係超級薄又唔易爛

最後我男朋友仲嗌左個楊枝甘露作結,原本諗住都係平平無奇嘅糖水,點知原來都好有看頭又好好味!

今次驚喜撞入咗一間高質中餐,希望佢嚟緊可以開去近我小小嘅地方,因為我未來都未必會入康城
  • 招牌小籠包