2017-06-28
係將軍澳港鐵站一出就會見到呢間Agnes'B Cafe。今日要等人,所以選擇最近地鐵站嘅位置飲咗一杯 ginger coffee ,四十三元。Agnes 'b 專做時裝,基本上我覺得唔係做開飲食嘅品牌,就算開Cafe 都只係因為賣品牌嘅魅力,本身並沒有相對嘅實力, agnes'B 就係其中一員。三四年前 Agnes'B 薑味咖啡剛出品,我曾經係佢哋嘅捧場客。新鮮即磨嘅生薑,撞入咖啡,係冬天飲特別暖胃。相隔一兩年期間,我到經常係不同 cafe 飲薑味咖啡,今日再飲 Agnes 'b 嘅薑味咖啡,已經失去當年嘅魅力。薑依然係生磨既,咖啡味淡,比牛奶蓋過晒咖啡本身嘅香味。除咗天然嘅薑之外,佢哋仲加入左糖漿,成杯咖啡過甜,好港式,飲嘅再也不是咖啡,是甜點。環境當然好,因為裝修靚。咖啡質素非常一般,賣$43,如果係為咗飲靚咖啡黎,一啲都唔值了。
薑依然係生磨既,咖啡味淡,比牛奶蓋過晒咖啡本身嘅香味。