2024-08-29 924 views
一個人,平日下午3:00到達。搭枱冇所謂,四人枱,有三人一家,安排我坐第四個位。同一時間,有張兩人枱,有一個人坐緊。嗰一家人,明顯就係熟客。華嫂駐場,問佢啲夥計,點解安排我一個人坐落去人哋一家人嗰張枱。咁佢夥計話,想留返張二人枱做生意。我都冇乜所謂,因為都唔係有好多空位。順利落單叫嘢食,食物到咗,豬扒米線,唔難食,但係冇乜特別。發覺唔夠飽,再後+1個鮮油多,咁佢哋都係用qr code落單,我自然地就係掃返頭先叫米線,喺枱上邊嗰個QR code。隔咗一陣,有個夥計走埋嚟,話我落錯單,應該要掃枱上邊個QR code,語氣其實係話緊我點解會落錯單,我都有禮貌咁同佢講,我就係掃枱上面個QR code,我周圍都冇第二個QR code俾我婦,我點樣掃錯呢?伙記冇答我行開咗。呢樣嘢我就覺得,你哋個系統就算啱又好,錯又好,你都搵得到我,需唔需要怪責個客人呢?之後嗰家人走咗,又嚟咗三個人坐落嚟,今次又係熟客,華嫂自己安排,叫個三個人坐去另一張枱。嗰陣時候已經唔係太多人,再隔一陣有兩個人坐落嚟,跟住叫嘢食,我見到冇乜嘢人,我背脊有個手提袋,放咗喺背脊好耐,放喺隔籬個位上邊。放咗都冇5分鐘,又再安排一個人,

同一時間,有張兩人枱,有一個人坐緊。

我都冇乜所謂,因為都唔係有好多空位。

放咗都冇5分鐘,又再安排一個人,坐落嚟。今次個夥計就唔客氣啦,直頭質問我,點解放個手提包喺張凳度?

大姐,點知道你食碗麵嘅時間,安排返枱得咁密啫。

你有人坐,我咪拎開囉,我又唔係要霸住,唔使咁樣態度㗎嘛

寫完成篇,好長氣。但係其實只係一間茶餐廳,比我感覺就係好想搵多啲錢,要用盡精力叫啲客坐迫啲,就算間餐廳有好多位,都要盡力留多啲位比未到嘅客人。

埋單90幾蚊,一碗豬扒米線,一杯凍檸茶,一個鮮油多。話平唔平,但係食得好辛苦。

又遠又隔涉,如果唔係因為隔離就係港車北上驗車中心,都唔會過嚟。當然亦都冇下次。

2024-08-28
$90 (Tea)