2020-11-13
今日同哥仔早咗食晚餐,食完野都唔係好飽,所以就去咗食糖水😋。大角咀嘅呢間麥太甜品,喺大角咀奧海城一期,地方唔難搵。周圍有好多麥兜公仔陪你食嘢。地方都算乾淨同舒服,傾偈一流。糖水舖又係社企,又有麥兜主題都係第一次去。佢哋既幫助婦女就業,又推廣本地動畫,都值得支持下。平時我哋去糖水舖都係食西式甜品居多,但係今日心血來潮,就叫咗兩個中式甜品加湯丸-自家製麥太腰果露 配芝麻湯丸自家製麥太芝麻糊 配花生湯丸店員都好細心,問我哋需唔需要湯丸另上。以為主角係芝麻糊或者腰果露,原來竟然係湯丸跑出😋湯圓咬落都好煙韌,食落有濃郁嘅花生香。可惜我哋只係叫咗兩粒,真係好想食埋哥仔嗰份😝芝麻湯圓都好好味,有炒香嘅芝麻味,不錯不錯。如果我再嚟嘅話,應該會叫淨花生湯圓😂喺我哋食嘅時候,我見到都有人買淨湯圓外賣。可能呢區啲人都知道湯丸好食。臨走之前,比我發現Like 社交平台 仲有麥兜貼紙送。店員姐姐仲送多咗一個俾我。哈,小朋友黎嘅話應該會好開心😃
自家製麥太腰果露 配芝麻湯丸
自家製麥太芝麻糊 配花生湯丸
店員都好細心,問我哋需唔需要湯丸另上。
以為主角係芝麻糊或者腰果露,原來竟然係湯丸跑出😋