今日同男朋友有啲事要做,所以去新蒲崗mikiki 入面行下。食完野有啲口渴,經過見到間臻茶,見到桃系列飲品幾吸引,所以就試下。我男朋友就比較養生,唔飲奶蓋同凍飲。左邊係芝士桃桃,即係奶蓋桃茶(?)又唔似沙冰,整體上個味道係唔錯,不過一直飲都飲唔到啲奶蓋,可能係因為啲奶蓋太實? 我個人喜歡啲奶蓋水狀啲,一路飲會慢慢同杯飲品融埋一齊。呢杯唔會,飲到底仲有啲奶蓋係到😅 最底有啲粒粒桃,唔知係因為唔當造定點,啲桃比較實又唔甜完全冇味🤔右邊係熱嘅暖暖紫薯,我男朋友話見到佢用紫薯粉,而唔係用新鮮嘅紫薯,我飲過一啖,甜度都適中,唔會太甜或者太淡,飲飲下仲飲到啲類似番薯根嘅嘢,一路飲嘅時候都飲到啲紫薯落口,所以我真係唔知佢到底係用紫薯定係紫薯粉,不過呢杯野宜家涼涼地飲就啱晒,下次我可能會飲呢一個。

我男朋友就比較養生,唔飲奶蓋同凍飲。

TakeAway