2020-11-22 3934 views
朋友話出黎打邊爐,大鴻輝入面上上下下幾間店都試過,唯獨小肥羊未去過,就試下佢吧。五點半黎到,餐廳貌似剛營業,店員還在進餐,可能阻人食飯,店員態度都幾晦氣,我明嘅。揀了$158/位的餐,店員大大聲叫入廚房(?)話$185個餐兩位,即時黑人問號,個價錢?不過店員個態度咁樣,就廢事問咁多。後來計一計,$158加假期$10,再加埋一就係$185,我估店員係講緊final埋單嘅價錢,應該係。店內裝修同擺設都有點年代,枱上的紙巾盒已完全退色,而且上面印著全盛期的分店地址同電話,而加得返一間都幾唏噓。自助區不算十分多選擇,不過主要黎食羊肉,呢度啲都係點綴啫。醬料區一般有的都有,ok啦,最正係有麻辣料可自行為湯底加辣。湯底揀了蕃茄湯併麻辣湯,呢度雙併鍋不用額外加錢。蕃茄鍋茄味挺淡,麻辣湯就較出色了,又麻又香,不過比起多年前國內食的味道還是稍遜,大概是要迎合港人口味吧。先來個混醬,加了生蒜,麻油,腐乳醬,芫荽,辣椒等,夠晒香口。每位送一件蒙式焗羊鞍,呢個好好食,羊肉連一點點羊脂燒得甘香,孜然粉調味剛好。呢個餐包三款羊肉任食,分別係鏗鏘玫瑰,名羊四海同羊帆起航,但店家一次過上,所以都分唔出邊碟係邊款,哈哈

自助區不算十分多選擇,不過主要黎食羊肉,呢度啲都係點綴啫。
呢個餐包三款羊肉任食,分別係鏗鏘玫瑰,名羊四海同羊帆起航,但店家一次過上,所以都分唔出邊碟係邊款,哈哈,我估呢個紅色啲嘅係玫瑰?
羊肉第二款
羊肉第三款
自助區攞的墨魚滑同羊肉滑,前者幾彈牙唔錯呀,羊肉滑食落有啲似山竹牛肉,不過帶點羊酥味,都幾好食。
各式蔬菜,丸類等,自取區都refill得好密。
甜品有炸芋丸同椰汁糕,甜甜地ok啦。

個餐仲包肥牛片,豬肉片,雞件,鯇魚片同生蝦,但除左第一轉迫你一定要後我地都無encore了。

另外飲品櫃內只有汽水,同一個大壺的五花茶,用不透明的容器盛著擺在不顯眼的地方,哈哈,無乜信心飲用。

二百蚊唔使可以任飲任食,其實都抵嘅,作為愛羊之人都希望佢可以經營落去。
2020-10-26
$185 (Dinner)