2023-02-15
經過呢間餐廳好似幾正,試吓先。撥開膠簾進入,簾後係一個小小空間,餐廳係喺樓上。爬完樓梯上到去,餐廳都幾大,不過就唔係全層開晒,我諗閒日午市佢只開一邊大約十零張枱。上到去1:40左右,午市接近尾聲但仍然幾多人。等候侍應帶位期間四圍望吓,喺門邊竟然見到一個人咁高嘅關公壇,真係估佢唔到,西餐都擺關公。除咗呢樣,其實餐廳裝飾擺設都正常嘅,似嗰啲新派cafe。我點咗西冷扒,餐湯係忌廉蘑菇湯,再加$8 要埋杯咖啡。個湯味道唔錯,佢最值得讚係夠熱,想喺香港搵碗熱湯唔係咁易㗎葉師傅。咖啡都好香濃,啲奶係泡沫,而且仲熱辣辣,做足功夫。不過個主角西冷扒就唔係好得,乾爭爭鞋烚烚,仲有啲靭。肉味係有,但唔特出,幾啖之後已經食唔出肉味。其實如果整得唔好食不如唔好慢煮啦,正常咁煎可能會好啲。唔知係咪得西冷係咁,或者有機會試吓其他。今餐埋單$117。食完先諗起原來我之前試過佢另外間分店,都怕有四、五年前,嗰陣睇咗報導去試。我差啲唔記得幫襯過,即係當時唔太impressed,我諗同我呢餐咁上下感覺。雖然唔太啱我,但呢啲餐廳都值得存在嘅。呢日正值情人節,就算晏晝流流都有兩三對小情人嚟慶祝,非常sweet sweet。
我點咗西冷扒,餐湯係忌廉蘑菇湯,再加$8 要埋杯咖啡。