2017-09-28
久聞「華嫂冰室」大名,但元朗總店遠到唔知點去,雖然觀塘都有,不過又係要行一段路先到,所以一直都未食過。近日竟然係灣仔開分店(真係港九新界都有地盤),咁就二話不說係試業期間試試喇。等左15分鐘有位坐。坐低後一次過點晒所有食物,有通粉有包,最先上的竟然係雞翼豬扒番茄湯通粉($50),一放上來已經聞到好香番茄味,香到連相都未影就飲啖先,果然好濃郁,有番茄香甜但又唔會酸,濃稠度都剛剛好,配通粉分外夾。豬扒係出乎意料咁腍,醃得都好夠味,一碗仲有3-4大塊咁多,非常有驚喜。而雞翼亦滷得好入味,不用花力咬就已骨肉分離,一樣出色。呢碗果然係最人氣的麵點(通粉)。再來就係招牌芝士鹹牛肉蛋豬仔包($22),豬仔包輕輕烘過,面頭有少少脆,帶點甜,配裡面鹹的餡料好有化學作用。鹹牛肉、芝士、煎蛋都係普通之物,但加埋一齊就配合得好好,鹹香、蛋香共冶一爐,同樣好食。講到最signature當然唔少得招牌菠蘿包($20),麵包面香脆微甜,夾番茄同煎蛋係幾得意,又鹹又甜又帶點清新,但未至於好出色,而因為我一次過點的關係,最後先食呢個包,塊牛油已經溶晒,所以只feel到牛油香,冇左個質感。本來好奇想試試冰花奶茶,點知賣晒
本來好奇想試試冰花奶茶,點知賣晒,咁就轉叫樽裝奶茶($22,如果跟麵點有半價)。入口都好順滑,茶味夠濃,唔會太甜,都夠凍,做得相當唔錯。
其實灣仔呢間新店有樣其他店冇的餐點,就係鮮油砂糖豬仔包,但今次冇quota了,唯有等下次,再encore多次番茄通粉。