2023-01-31
🇲🇾趁住今晚天氣仲係凍冰冰🧊最啱就係食番個肉骨茶保下暖喇🧣📍今個晚就隨意係大角嘴搵咗一間馬來西亞特式茶啡室🇲🇾餐廳環境溫馨又乾淨👍而且兩邊牆壁仲掛滿掛畫❤加埋懷舊嘅裝修✅殷勤嘅服務💯用餐嘅感覺好舒服呢💯🐭砂煲老鼠粉 $88🌈呢個成個砂煲上枱嘅砂煲老鼠粉炒得超級香口呀😋裡面🈶️銀針粉、肉碎、香蔥、洋蔥、炸蔥、炸蒜、蝦米、豬油榨、半熟蛋🥳材料勁豐富✅食嘅時候就先連埋個蛋黃將佢哋撈勻😋裡面d蝦米炸到甜甜地辣辣地🌶️超惹味❤️而且個煲仲好大份添💯兩個人食都夠晒呀👍抵食呀🥳🐔怡保芽菜雞配黃薑飯 +10 轉鷄髀🌈見到餐廳有一幅畫寫住芽菜雞🐔我見係佢嘅signature dish👑所以就點黎試吓嚕🥳芽菜雞原來係馬來西亞怡保嘅代表菜🐔雞肉超嫩滑🔥配埋淡淡黄姜味嘅黃薑飯🍚因為我好鍾意食雞髀🍗所以我就加多左$10轉埋雞髀😋wow❤️❤️大滿足呢🥳🦴一字骨肉骨茶 $62🌈好喜歡佢地呢度肉骨茶中藥材嘅香味🔥🈶️甘草、當歸、桂皮、玉竹、黨參、川芎、杞子及紅棗等用心熬製🔥而且配料十足👍一字骨幾腍😋肉唔會嚡✅而且一邊滾住一邊食😋啖啖肉索晒肉骨茶昧添💯肉骨茶除咗好好食之外🥳仲有好多種營養素✔️加埋各種配料🧂經常食可以幫助人體行氣活
🐭砂煲老鼠粉 $88
🐔怡保芽菜雞配黃薑飯 +10 轉鷄髀
🦴一字骨肉骨茶 $62
🌈好喜歡佢地呢度肉骨茶中藥材嘅香味🔥🈶️甘草、當歸、桂皮、玉竹、黨參、川芎、杞子及紅棗等用心熬製🔥而且配料十足👍一字骨幾腍😋肉唔會嚡✅而且一邊滾住一邊食😋啖啖肉索晒肉骨茶昧添💯肉骨茶除咗好好食之外🥳仲有好多種營養素✔️加埋各種配料🧂經常食可以幫助人體行氣活血🩸驅寒袪濕💦抗氧化🧏♀️同埋增強人體抵抗力架👍
☕️馬來西亞拉茶 $18
🌈我係一個奶茶精☕️呢杯馬來西亞拉茶我就好滿意啦👍知唔知點解唔直接叫奶茶而要叫佢做「拉茶」❓因為呢杯奶茶嘅製作過程係需要用兩個杯將奶茶重覆交互從高處倒進另一容器裏面☕️咁做就可以將茶香同奶香充分咁發揮✅所以「拉」係製作「拉茶」嘅關鍵技巧囉🥳同我一樣鍾意奶茶嘅你都一定要試吓喇✔️💯