2022-08-07 492 views
第一次聽Cafe放題,仲要有成10款食物同10款飲品,連加一都唔過$200,即刻上網book枱😛我同朋友決定每樣嘢食都試下,首先嚟咗兩個意粉,賣相同份量好似單點咁正,溫泉蛋震騰騰、卡邦尼醬汁creamy的嚟唔會好膩,雖然係放題但都有好多煙肉🥰另一款係煙鴨胸蘑菇意粉,醬汁非常濃郁、入面仲有粒粒蘑菇,口感同味道都滿分👍🏻最重要係意粉嘅生熟程度啱啱好,唔會太淋或者太硬,食得出廚師係好用心煮❤️餐牌原本有炸魚薯條,但廚師話嗰日啲魚唔靚,所以問我哋食唔食炸雞,試下當然無妨😆雞肉嫩滑多汁,表面炸到脆卜卜,亦有撒上適量嘅調味粉,整體嚟講唔錯,絕對好過去食連鎖炸雞店🤣薯角正正常常,店舖亦有提供茄汁同他他醬🥫蝦多士本身已經唔常見,估唔到可以喺放題食到,用料亦唔馬虎,麵包中間夾滿蝦膠,表面炸到金黃色🤩一啖接一啖好快就食曬,又唔會太飽肚,絕對係放題首選🤣吞拿魚碎蛋千層酥係預期中嘅味道,酥皮唔算鬆、有啲硬,內餡主要係沙律醬味🤔跟著係最令人期待嘅麻薯窩夫配雪糕,賣相同平時$70嘅甜品一樣,仲有奶蓋同焦糖漿🥳窩夫雖然即叫即制,但唔知係特登定無意,表面冇平時雞蛋仔嗰種脆,內外都係軟綿綿嘅口感,個人嚟講鍾意外脆內軟多啲
溫泉蛋卡邦尼意粉
煙鴨胸蘑菇意粉
炸雞薯角
蝦多士
吞拿魚千層酥
麻糬窩夫配雪糕
跟著係最令人期待嘅麻薯窩夫配雪糕,賣相同平時$70嘅甜品一樣,仲有奶蓋同焦糖漿🥳窩夫雖然即叫即制,但唔知係特登定無意,表面冇平時雞蛋仔嗰種脆,內外都係軟綿綿嘅口感,個人嚟講鍾意外脆內軟多啲,尤其是中間嘅麻薯已經淋淋地,可能普通窩夫會更好🙈雪糕揀得唔錯,玄米茶味香濃,連埋焦糖漿、成個甜品嘅甜度啱啱好,而且所有部分都好夾👍🏻

伯爵茶戚風蛋糕亦係重頭戲(唔記得影🥲),茶味香濃、蛋糕鬆軟、奶蓋綿滑,每個部分都做得好好,仲要有乾花做裝飾,放題有咁嘅水準應該都幾難得😭食完第一啖已經決定要翻兜,好似講得好誇張,但真係我食過最正嘅戚風蛋糕😋
牛油果奶蓋沙冰
Mocha
水蜜桃菠蘿沙冰
熱桑葚藍莓果茶
飲品亦絕不馬虎,例如牛油果奶蓋沙冰,好滑好順口,飲得出淡淡嘅牛油果香;Mocha竟然有拉花,朱古力味偏濃;水蜜桃菠蘿沙冰相對上就冇咁滑、溶得快啲,但比較清新、適合做放題嘅結尾;想養生嘅仲有熱桑葚藍莓果茶,酸酸甜甜好醒胃,總括而言,由食物到飲品都見到廚師嘅心機🥰
蕃茄凍湯
嗰日咁啱試緊新菜式 - 蕃茄凍湯,所以比咗我哋一人一杯試下,其實我係第1次喝🙈酸酸甜甜、咬到少少蔬菜粒,感覺幾新鮮😆

此終屯門比較遠,附近嘅住宅亦都未完全入伙,所以佢哋都話生意一般般🥲其實佢哋嘅出品真係好高質,希望各位可以多多支持💪🏻
溫泉蛋卡邦尼意粉
煙鴨胸蘑菇意粉