2016-06-23 505 views
記得自己既童年係一個機迷,打機大過天,有書唔讀走去逃學,逃學威龍敎我唔少野。街機更係自己強項,特別記得"吞食天地"曾試過單打一條命打到徐晃 ......難得今日星期一,攞左大假抖抖,中午同老婆去食餐好。係SOHO區左穿右插搵食,我竟然比一部街機吸引住。令我驚訝既係中環商業之地,SOHO花天酒地,竟然有部街機係度比人打,果然夠吉屎!呢道係一間外國酒吧,難聽d講,呢部街機似乎同呢度格格不入。不過,對於我呢個老機迷嚟講,呢部街機同酒吧絕對係天作之合。入到去二話不說,唔係點野食,係開機打。Street Fighter, King of Fighter, Metal Slug, 吞食天地呢d陪我長大既遊戲,總共六百隻,全!部!任!打!係老婆開始不耐煩之下,唯有先點野食。炸魚薯條,漢堡,酒,一樣都不能少。特別一提呢度既啤酒,款式多之餘,好多都係未見過,好有特色。叫完野食,繼續男人的浪漫。全部食物即叫即整,所以絕對有時間打多幾鋪機先。Lamb Cheese Burger (Set D) $60+$10 for 1/2 chips漢堡食得多,大部分食開既都離不開牛肉。但今次有d唔同,未食已經聞到好香既

難得今日星期一,攞左大假抖抖,中午同老婆去食餐好。
係SOHO區左穿右插搵食,我竟然比一部街機吸引住。

+$10 for 1/2 chips
漢堡食得多,大部分食開既都離不開牛肉。但今次有d唔同,未食已經聞到好香既羊羶味。入口腍腍既羊肉散發住陣陣羶香,同平時既牛肉感覺截然不同。跟餐另外仲有魷魚圈,呢個既感覺就麻麻地,因為好似炸過左火,食落有少少硬。
Lemon Pepper Fish & Chips $80
大塊既炸魚見到面頭佈滿粒粒黑椒,平時用刀叉食既我都忍唔住要用手。炸魚外脆內軟,表面炸粉完全唔厚,內裡魚肉軟淋淋。稍加檸檬汁,再沾沾沙津醬,熱氣感覺得以降溫,又可令味道更清新。旁邊另一主角 - 薯條同樣熱辣辣。如果略嫌味道欠奉,酒吧亦有提供鹽同黑椒,味道自行調教。
Cloudy Cider, Green cola
Green cola +$15
黑色罐身除左夠型,同時又標榜成份天然,飲落更健康,最重要係味道同紅罐可樂差唔多。

Cloudy Cider +$35
酸酸澀澀既蘋果酒,飲落有耳目一新既感覺。

最近機鋪執下又一間,連自己成日去既德福機鋪都執埋,似乎機鋪呢樣野已經沒落。

不過,今日係呢度,至少透過月光寶盒,可以搵番我童年既回憶。

同時,我希望,街機係將來能夠用另一個形式延續落去。
2016-06-21
Type of Meal