2024-08-30
深水埗嘢食多到揀唔落手,簡簡單單揀咗呢間睇落好有住家菜feel嘅餐廳。本身睇餐廳名都覺得好搞笑,入到去先發現真係好「街坊」餐廳,店員好親切而且好多都係熟客,全部有講有笑,亦會推介第一次嚟嘅客人可以食啲咩比較健康嘅菜式,好有人情味~餐廳所有食物冇味精、冇雞粉同任何添加劑,亦採用新鮮食材,主打健康家常菜。我哋叫飯仲包埋可健脾益肺、祛濕嘅五指毛桃湯。湯好清甜,唔係味精湯,呢個天氣非常適合飲用。🍽️豉汁蒸鯇魚飯 $58出面食蒸鯇魚都係薄片,而呢度嘅鯇魚相當厚身,質地相當軟腍嫩滑。魚肉非常新鮮,完全冇腥味。手剁豆豉好有屋企feel,價錢亦好貼地。🍽️梅菜蒸肉餅飯 $52肉餅採用新鮮豬肉製造,冇任何雪藏味,肉餅比較厚身有口感,相對彈牙唔會一夾就散。有啲似手打魚蛋咁「Q彈」!😂梅菜味好濃郁但唔會過鹹蓋過豬肉味,送飯食不錯。菜嘅份量都唔少,真心推介!👍🏻
🍽️豉汁蒸鯇魚飯 $58
🍽️梅菜蒸肉餅飯 $52