2017-02-23
四個住屯門嘅女仔選擇咗元朗呢間泰國餐廳gatherjng之前同其他frd食過一次,已經覺得味道幾好平時經過都見到好多人等位,今次我地都等咗好耐先有位,可見佢幾旺終於有位,我地叫咗招牌菜咖喱軟殼蟹、蒜蓉包、泰式炒椰菜苗、小食拼盤(細)泰式椰菜苗因為平時無咩機會食到菜,所以出街食飯如果朋友唔介意我都會叫碟青菜,椰菜苗係泰國餐廳先有嘅菜,所以就叫咗一碟泰式炒,味道甜甜地,有小小蝦米同肉碎,雖然有紅色嘅辣椒,但完全唔辣,嗜辣嘅我反而希望味道可以有d辣辣地,更加野味招牌菜:咖喱軟殼蟹一上黎就已經留曬口水咖喱汁椰汁味重,微辣得黎唔食得辣嘅朋友A都覺得好味,配上新鮮炸出嘅軟殼蟹軟殼蟹份量足夠,4個人每人都食到一隻以上嘅軟殼蟹,大滿足有咖哩點少得蒜蓉包or薄餅得知亞萊嘜嘜嘅蒜蓉包最出名,二話不說點咗一碟先蒜蓉包係厚多士切成一條條,蒜蓉味十分香因為條狀,香脆嘅比率增加,點上咖哩,係成餐飯嘅highlight最後係小食拼盤可以選擇大中小四個女仔唔算大食,所以叫咗份細嘅拼盤有越式春卷、南瓜粟米餅、魚餅、炸蝦餅、燒雞每樣野份量不算多,但勝在咩都可以試下全部小食味道都正常,無咩特別好食or難食,純粹想試下,所以
之前同其他frd食過一次,已經覺得味道幾好
終於有位,
泰式炒椰菜苗
咖喱軟殼蟹
一上黎就已經留曬口水
軟殼蟹份量足夠,4個人每人都食到一隻以上嘅軟殼蟹,大滿足
蒜蓉包
得知亞萊嘜嘜嘅蒜蓉包最出名,二話不說點咗一碟先
小食拼盤(small)
可以選擇大中小
四個女仔唔算大食,所以叫咗份細嘅
拼盤有越式春卷、南瓜粟米餅、魚餅、炸蝦餅、燒雞
每樣野份量不算多,但勝在咩都可以試下
全部小食味道都正常,無咩特別好食or難食,純粹想試下,所以食完印象都唔深刻
我地每人仲叫咗杯野飲,我叫咗士多啤梨沙冰,但係唔記得影相,味道幾好
成餐飯都食得好開心,但美中不足嘅係,食到中後段嘅時候,明明我地d野未食曬,每碟菜可能仲有一兩舊野嘅時候,就俾侍應姐姐問係咪食完,想幫我地收咗佢,我地話未食完佢走咗之後,陸陸續續俾唔同嘅姐姐,問咗好多次食完未,其中一個姐姐來來回回問咗三次令我地備受壓力
望望門口係咪有人等位,又唔係,如果係我地都會轉場,俾其他人坐,望下個錶睇下係咪好夜,先9點
成餐飯後半段時間俾侍應姐姐問咗5、6次,真係好無奈,唔知佢地係想趕我地走定係純粹想幫我地收好d碟
真係好希望佢地呢方面可以改善下,或者設定一個用餐時間,咁就算俾人趕我都理解為用餐時間已過