2018-11-29
一間有特別主題嘅西餐廳通常會令人先入為主,總覺得重點放咗係裝飾多於食物本身,不過今晚食呢間就令我改觀。餐廳佈置到探險尋寶feel咁樣,未入門口就已經見到一堆變裝道具。入到去反而覺得似一間高級有格調嘅西餐廳,放晒蠟燭,又有劃分酒吧位置,可以齋飲酒都得,氣氛不錯~設計到好似尋寶地圖嘅menu,食物種類唔算多,不過都足以令我選擇困難。即刻問店員有咩推介,然後就嗌晒招牌菜就實冇死!茴香焗海蝦沙律 $98蝦有一陣特別嘅香氣,我諗就係茴香,沙律伴酸橄欖呢個配搭好開胃~馬賽漁夫湯 $138係一種傳統嘅海鮮湯,用大量海鮮去煲,個湯飲落好鮮甜,集合各種海鮮嘅精華,湯料有蜆、青口、魚肉、蝦同蔬菜,好豐盛!法國黃雞胸 $198黃雞胸用咗慢煮嘅方法去處理,可以煮出更鮮嫩嘅雞胸。肉質冇我想像中咁嫩,始終雞胸呢個部位係好難煮到好似雞脾咁嫩,但已經一般雞胸好食,不過不失。反而我覺得配菜好有心思,係薯蓉配一種我都未食過嘅瓜,口感脆脆地有啲似蘿蔔,我幾鍾意~西班牙羊頸肉拼法國羊肉腸 $278朋友係勁鍾意食羊,而呢個羊頸肉同羊肉腸佢大讚~一切開可以見到係五成熟左右,非常之juicy而且肉嫩不過我更愛羊肉腸嘅肉香,帶點臘肉
茴香焗海蝦沙律 $98
馬賽漁夫湯 $138
法國黃雞胸 $198
黃雞胸用咗慢煮嘅方法去處理,可以煮出更鮮嫩嘅雞胸。
西班牙羊頸肉拼法國羊肉腸 $278
朋友係勁鍾意食羊,而呢個羊頸肉同羊肉腸佢大讚~
一切開可以見到係五成熟左右,非常之juicy而且肉嫩
不過我更愛羊肉腸嘅肉香,帶點臘肉嘅甘香,越嚼越有味~
整體黎講,菜式無論係色香味都可見心思,而且份量十足,環境更加係冇得彈,實在係唔錯嘅西餐之選!