2018-09-05
閨蜜生日想食日本菜食壽司,結果我就搵左呢間餐廳同佢慶生,之前響同一棟大廈食過中伏野,所以開頭都好擔心.入到去發現原來佢係一間好cozy的日本食堂,裡面有多款日本菜式,我地一行8人當然要大開"食"戒啦!雖然佢價錢唔算平,同埋受即叫即整影響,上菜時間頗長,但食物味道同創意係值得加分der~真心好食類心之火焰鐵板牛柳串$88佢上台嘅時候真係會即場點火!亦都因為咁,牛柳燒得恰到好處,唔會過熟,仲有火炙味道,最好味係D三色椒,好爽好多汁.咖哩薯餅$33+紫薯甘栗餅$33炸物一齊上環保又方便,紫薯餅比其他餐廳嘅紫薯更甜,裡面D栗子切到細細粒,每口都食到栗子~至於咖哩薯餅咖哩味唔算好濃不過整體酥脆惹味,而且唔會掛油,係值得試炸芋圓$38裡面D芋頭蓉好甜,就算外層炸得幾脆都好,裡面芋頭蓉完全唔受影響!鹽燒鯖魚$116鯖魚要整得好食唔容易,加上佢本身油脂肥美,用多少少油都會太油膩,呢度燒到剛剛好,亦只係加少少鹽吊味,魚肉夠香夠滑,外皮仲有少少脆,唯獨起骨需要花D心思香蔥石板牛舌 $68我必須講佢嘅味道同賣相係唔成正比嘅,雖然佢個樣同在場所有人Expect嘅差好遠,不過入口味道真心驚為天人!牛舌口感豐富特
真心好食類
炸芋圓
鹽燒鯖魚$116
鹽燒鯖魚
香蔥石板牛舌 $68
我必須講佢嘅味道同賣相係唔成正比嘅,雖然佢個樣同在場所有人Expect嘅差好遠,不過入口味道真心驚為天人!牛舌口感豐富特別彈牙,加埋甜甜地又有鐵板常溫嘅醬汁,特別開胃~
香蔥石板牛舌
心之蛋卷$88
份量特別大嘅蛋卷好甜好多汁,切開都唔會散開曬,入口有微微蛋味,係好清新嘅菜式
味淋魚干 $88
其實我無食到呢碟菜,因為本身對醃製食物唔興趣,不過朋友們食到上曬癮,仲encore左幾次!佢地話D魚干味道好出色好入味,雖然係魚干但唔會硬到一舊石咁,有嚼勁,食左一條之後會停唔到口!喜歡食呢味野嘅人可以叫黎try try~~
味淋魚干
鹽燒大啡菇$48
剛剛牛舌外型唔得,但呢個大啡菇就好得啦,因為我無諗過上面竟然有超~~~多木魚!!!其實本身鹽燒都已經好夠味,加上啡菇鎖住曬D湯汁,宜家加埋咸香滿滿嘅木魚味道更豐富~
鹽燒大啡菇
------------------
ok類
和風蕃茄沙律$58+日式蟹籽沙律$58
兩款沙律交到功課,份量都唔少,D菜都好新鮮爽口,不過後者略嫌沙律醬多左D~~~因為唔係好多人好似我咁一定要食菜,所以我就放落ok類~
和風蕃茄沙律
日式蟹籽沙律
燒雞腎$38
呢度D燒野真係做得唔錯,燒雞腎值得叫多幾round,D椒鹽剛剛好,一路咬一路滲透鹽味又唔會過份~~
燒雞腎
蟹肉忌廉餅$38
擺盤相當有趣,裡面真係食到D蟹肉,不過唔算多,如果唔點沙律醬味道會偏弱,但口感係正的
蟹肉忌廉餅
蒜片牛柳粒$88
牛柳粒有D難咬開,味道香的但偏油,食到一半想放棄,但蒜片反而好出色,好好咬又好入味
蒜片牛柳粒
彩虹卷$68
顏色豐富,好適合打卡~裡面D炸蝦仲係脆卜卜,加上新鮮青瓜同上面D籽s,口感好豐富,芝麻做外層o個件仲多左一陣芝麻香,好味des
彩虹卷
彩虹卷
李小龍卷$68
其他野我唔敢講但卷物係做得唔錯,選擇唔多但都好有特色.李小龍卷有D似upgrade左嘅加州卷,飯粒唔會粉裡面餡料各自發揮味道,炸蟹鉗肉依然好彈牙
李小龍卷
京蔥雞肉串$38
太油啦,要索一輪先入到口,佢同牛柳粒一樣配角搶曬鏡,雞肉再林D會好D,但京蔥夠厚好好咬,加上佢索曬D味,其實純燒京蔥我都好ok
京蔥雞肉串
芝士炸雞$58
份量比想像中細太多,人多好難share,不過芝士毫不吝惜地提供,成舊雞浸曬黎食絕對大滿足!雞肉都係嫩的,如果可以多幾舊會好好多
芝士炸雞
日式炒雜菌$58
木魚再次登場,好少見餐廳炒雜菌會加埋木魚,的確如果無佢地D菇好似唔係太夠味,份量都唔算多,雞脾菇未夠爽有D難咬
日式炒雜菌
脆脆吞拿魚腩卷$68
喜歡吞拿魚嘅朋友即官放心大叫吞拿魚菜式,佢D吞拿魚好新鮮好豐腴,但唔會感受到過份的油膩,雖然個卷唔算多吞拿魚部分,但都已經足夠提供滿滿的口感同吞拿魚鮮味~配搭埋蟹籽同青瓜清新度提升唔少
脆脆吞拿魚腩卷
------------------
唔肚餓唔叫都無所謂類
邪惡包$76
一個要呢個價錢實在係太貴了!咁貴無非係因為用左鵝肝帶子,首先我覺得呢件事唔算夾,因為係鵝肝所以都幾heavy,就算有紫菜包住都唔係好carry到
邪惡包
鹽燒雞翼$96
雞皮同雞肉比例遜色左D,加上搭住上令下面D雞翼油淋淋,比我選擇我會試其他燒物
鹽燒雞翼
日式煎餃子$48
其實佢唔難食,不過外型唔吸引,味道都同超市產品差不多,如果唔係多人唔叫都唔會可惜
日式煎餃子
三文魚串$38+洋風吞拿魚串$38
大家見到佢地o個陣都呆左兩秒,因為同expect的畫面差太遠,如果係咁我prefer佢放番響碟度好好地做番刺身,吞拿魚其實都係ok的,不過咁present會影響食慾囉(純粹個人喜好)
三文魚串+洋風吞拿魚串
芝士他他炸蝦$58
說好的芝士他他呢?我見到的只是卡夫芝士下的炸蝦,賣相實在太唔吸引,用的芝士都唔係特別好食,最後我地芝士同蝦分離咁食=0=
芝士他他炸蝦
甜蝦軍艦$48+蟹味噌軍艦$48+碎吞拿魚腩軍艦$48
話明係軍艦佢地未免太似普通壽司啦掛?size略嫌不足,而且蟹味噌原來都怪怪地,可能係我接受唔到蟹本身嘅海洋味,我放佢地落去呢個group,主要係因為其他菜式更值得叫姐,味道唔係差的~~堅持要吃壽司的依然照點無妨~
甜蝦軍艦+蟹味噌軍艦+碎吞拿魚腩軍艦