2020-11-04
今日約咗朋友收工後嚟銅鑼灣食晚飯聚舊,之前幫襯過尖沙咀山林道走平民路線的蠔吧「Season Plus」,感覺非常之好, 今次就決定試下信德街呢間分店。門面好有格調,用上一排大型的落地玻璃作設計,再襯以招牌上的人造草皮裝飾,一片綠意央然,令人耳目一新。先看餐牌,食物分門別類,簡單易明,而且每頁均附有菜式相片,相當精美清晰。除了主打嘅生蠔外,還有前菜、小食、主菜、海鮮、炸物等。飲品方面,以酒精類為主,當然也有汽水、柚子蜜及果汁等供應。友人想吃西冷,而我就睇中咗波士頓龍蝦同比目魚,一於三樣都點齊,大家開心 Share。牛油焗比目魚扒 ($88) 率先送上,魚扒共有 2 塊,件頭中等,香煎後再放入焗爐內烤焗,配以煮至焦香的牛油汁。魚肉雪白肥美,味道不會過濃,食落完全無雪味。牛油汁液滲進魚扒內,令到魚肉滑嘟嘟,滋味無窮。旁邊的的沙律菜,味道亦唔錯,簡單以黑醋汁伴吃,新鮮爽脆。芝士焗原隻龍蝦 ($168),龍蝦以平底煎鍋盛載,上檯時熱辣辣、香噴噴,引人食慾。叉起蝦肉,肉質爽滑有咬口,非常鮮甜,趁熱拉住邪惡的芝士絲入口,芝士醬汁在口腔中爆發,夠曬 Creamy,啖啖滋味! 壓尾送上的美國特級安格斯
壓尾送上的美國特級安格斯西冷 ($198) 水準亦唔錯,點了 7 成熟,火候控制得很好,外微焦、內肉嫩,入口唔會韌,肉味濃郁,加上肉汁又夠豐富,誠意十足。配吃的薯角質素亦不俗,薯味頗濃,食落唔會好硬身,外脆內鬆化。
飲品方面,朋友點咗杯忌廉 ($18),而我就揀咗杯凍蜂蜜柚子蜜 ($28),柚子蜜冰涼清爽,帶柚子的微酸,味道天然清新,啱曬我口味。