2023-07-15
榮哥廚房私房菜🤤前菜: 自家甜酸齋,雙色墨魚仔,煙燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子🍆開胃前菜都唔簡單,睇得岀有落過心思設計。甜酸齋唔會過酸,咬落去又有口感。厚切茄子配黑魚子醬亦都好好食😋上湯: 原盅燉哈密瓜螵頭黑毛䐁肉湯,原盅燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯兩款湯用料講究。我個人就鍾意哈密瓜多啲,比淮山更加鮮甜。淮山就比較甘甜😲主菜: 黑松露醬炒花尾躉班球配鮮鑫筍,蝦球水芙蓉,遠年新會陳皮黑豚肉排骨,招牌茶王燻雞班球煎得好香滑,又厚肉,煎得啱啱好🤤。筍好爽,食落卜卜脆。蝦球水芙蓉,係滑蛋上面打獻汁,再放隻水晶大蝦🍤。黑豚肉排骨,望落去以為係普通炸排骨,點知食落去一啲都唔簡單。有陳皮嘅甘甜,亦有排骨嘅鮮甜😋招牌茶王燻雞。先講肉,肉質夠鮮。皮,煎得好薄。食落去一啲都唔油膩。又有一浸浸嘅茶香😲大紅大紫炒飯,用紅菜頭汁炒,又有用鮮甜紫薯。食完再想食多幾碗🫣
班球煎得好香滑,又厚肉,煎得啱啱好🤤。筍好爽,食落卜卜脆。
蝦球水芙蓉,係滑蛋上面打獻汁,再放隻水晶大蝦🍤。