每年大的節日都會提早做節以避開貴價時段及人流,今年特別安排早2-3星期父親節家庭飯聚,特別選了一間新的食肆比外父。此店環境及裝潢都有星級酒店的格局,放筷子的架都用一粒玉來做,顯得特別矜貴,再加上魚蝦水墨晝做底盤,有風格。此店以花膠去推廣,所以都叫了2個以花膠為主的菜,先來水晶花膠凍冷盤做頭盤,花膠凍味道偏淡,但加上啫喱醋後便可以帶出花膠的層次。沙爹墨魚鬚唔算辣,但墨魚好霖易入口!燈籠泡淑香辣花膠,食落有D麻辣似四川菜,幾開胃,但辣道低一D會比較大眾化容易接受D。即燒無花果醬天下第一豬,豬皮脆內嫩水準一流,但最有特色係無花果醬,侍應說是老闆自己在廣州無花果園種植的,此醬唔咸亦唔會太甜,無花果味出眾之餘亦帶到豬的鮮味。他們又會問我們食唔食豬頭,食得唔好嘥,估唔到豬頭的皮亦一樣香脆,需要有些部位會肥D,但都唔會覺得太膩,最後整個豬頭都清埋!翡翠花穗泡斑球,斑球應該係腩位完全無骨有嫩滑,我老婆最鍾意食無骨的魚,好啱她口味。美味牛肝菌牛肋骨,都有水準牛肉好霖又入味!古法鹽焗雞,連雞胸肉都又滑又嫩,我應為可以再咸少少更好!松茸上湯泡露筍,擺設精緻,露筍亦嫩!羊肚菌炆伊麵,麵好乾身好有咬口!我地整個

水晶花膠凍

沙爹墨魚鬚

沙爹墨魚鬚唔算辣,但墨魚好霖易入口!
燈籠泡淑香辣花膠

即燒無花果醬天下第一豬

翡翠花穗泡斑球

美味牛肝菌牛肋骨

美味牛肝菌牛肋骨,都有水準牛肉好霖又入味!
古法鹽焗雞

古法鹽焗雞,連雞胸肉都又滑又嫩,我應為可以再咸少少更好!

松茸上湯泡露筍

松茸上湯泡露筍,擺設精緻,露筍亦嫩!
羊肚菌炆伊麵

羊肚菌炆伊麵,麵好乾身好有咬口!
瑰麗堂煌(荔枝茶)

我地整個家庭最欣賞及驚喜係茶,這裡有5款茶可以選,反正都要比$20/位茶錢,所以我們5款都試齊,普洱、香片及烏龍等都十分好,但算最有特色係牡丹及瑰麗堂煌(荔枝茶),荔枝味道好香濃,茶又滑口有回甘!

而此店不單是裝修有星級酒店水平,服務亦有星級水平,每位同事都可以介紹到每個菜的特色之處,服務又周到,值得一贊!
三色湯圓
美味牛肝菌牛肋骨
古法鹽焗雞
松茸上湯泡露筍
羊肚菌炆伊麵
瑰麗堂煌(荔枝茶)
三色湯圓