2006-08-23
一路上黎呢度睇開飯有咩好介紹已經有好耐(BUT通常都係睇其他菜), 今次第一次寫, 因為發覺我平時幫襯開嘅平靚正大排檔原來無咩人知喎!!~第一次去食嘅應該都係年幾、兩年前啦, 同屋企人食覺得味道好好食, 自此就KEEP住黎食!! 早兩個月, 無咩幾可同男友屋企人食飯, 男友提議去天祥, 仲話我極力推介, 攪到我都幾驚下, 萬一阿師傅失手又或者唔啱佢\地口味就尷尬啦, 話我又唔係~~好彩阿師傳水準都算KEEP到~我地一行5人, 叫左7個餸1個粉, 其中包括:1) 白灼螄X: 好睇咩時候去食, 師傅灼得啱啱好熟, 但肉質普通同細隻, 唔夠之前肥大。男友同佢\阿媽唔係咁好呢D貝殼類食物~2) 椒鹽九肚魚: 大條, 脆漿唔厚, 味道咸香, 熱辣辣, 正!!!3) 炒通菜: 有穫氣, 味道剛好, 正!!4) 椒鹽瀨尿蝦: 叫左阿叔幫手揀D大隻(隻隻都好生猛), 食落都真係勁好好肉同鮮味, 不過之前食有時好肉之餘仲有膏, 可能今次入D貨冇咁肥美...5) 薑蔥焗蠔煲: 入味, 唔會有腥味, GOOD!6) 蒸扇貝: 好香蒜蓉, 連底嘅粉絲都索到D汁, 扇貝大、好肉, 一人一隻無得彈!食到呢度, 已
3) 炒通菜: 有穫氣, 味道剛好, 正!!
5) 薑蔥焗蠔煲: 入味, 唔會有腥味, GOOD!
食到呢度, 已經覺得好飽, 後面食嗰2味我就真係食唔落嘞~~
7) 乾炒牛河: 最後一味, 自問相當大食嘅我已經投降; 佢\地仲猛擦, 碟頭都唔細, 佢\地成碟掃哂~話無幾可食到咁正嘅炒牛河!!!
成餐\飯每個餸大家都好滿意~一來好味, 二來碟頭足!! 加埋4支大啤、2個飯都係四百幾蚊~~男友大佬埋單, 我地個個都話:伙記係咪計錯數收平左呀??
最緊要佢\地食得好開心, 讚真係無介紹錯~~
我緊係抹左額汗啦!! 師傅, 好野~!!!