2022-05-05
今次來到一間位於土瓜灣新盤「啟岸」的茶餐廳,以價位來講,可說是相當高質!食得出餐廳落足心機去做,仲有慢煮霸王雞 😳!多種類供顧客選擇,大家去開都可以試下!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍀二人套餐$198(兩款小菜、兩杯飲品、甜品兩客加配 西蘭花+$38)-招牌霸王雞👍好嫩滑 !好似咬棉花一樣!店員話原來使用慢煮方式烹調而成!雞皮更是軟滑,雞味相對清新~面頭有蔥絲、紅椒絲、薑絲 ,好colorful 鍾意五青人士好開心!呢款真係超有驚喜!令人口水直流-京都豬排👍頗為入味,腍身,肉質嫩,火喉剛好,亦炒得幾香,面頭微微焦脆,豬排份量不少!入面更有大量桃肉,切得很大片,仲有洋蔥調味,加埋甜酸汁好開胃!+$48 西蘭花口感爽脆,微鹹帶淡淡蒜味,健康不油膩!-阿華田脆脆+$9即使加上了冰塊,味道仍濃郁!沒有偷工減料,面頭加上脆脆!令賣相以及味道不會單調呢-杏仁霜濃郁且澀身,鍾意杏仁霜不能錯過!—————————————————————另外我哋仲叫多咗個甜品,-華田脆脆雪山西多士$38西多士外脆內軟,灑上阿華田粉,亦澆上煉奶,賣相仿似次一個雪山,如果更邪惡的食法,是待牛油融化後,再伴多士吃!內裡都幾柔軟
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
-招牌霸王雞👍
-京都豬排👍
+$48 西蘭花
口感爽脆,微鹹帶淡淡蒜味,健康不油膩!
-阿華田脆脆+$9
-杏仁霜
濃郁且澀身,鍾意杏仁霜不能錯過!
—————————————————————
另外我哋仲叫多咗個甜品,
-華田脆脆雪山西多士$38
西多士外脆內軟,灑上阿華田粉,亦澆上煉奶,賣相仿似次一個雪山,如果更邪惡的食法,是待牛油融化後,再伴多士吃!內裡都幾柔軟,微暖,唔會炸得太熱氣,味道有層次。