2018-08-18
今日同朋友到銅鑼灣行街,到咗晚飯時間,日韓野食得多,想試吓啲新嘢。最後搵到喺Tower 535三樓有間食西班牙菜嘅餐廳,就決定試吓。一上完電梯就見到好靚嘅吧枱,門口設計好時尚,好吸引到人入去坐低食嘢。我哋坐嘅位置都好有設計感㗎👍🏻平時我唔算成日食西班牙菜,所以對西班牙菜式未係好熟,正當我地躊躇緊點甚麼食物嘅時候,店員好有禮貌、好有耐性咁樣去為我哋解釋咗唔同嘅菜☺️最後我哋叫咗五道菜,一個甜品。.🔸Spanish garlic prawn一捧到過嚟,已經聞到好香嘅蒜味。除咗有蒜片同埋蝦,仲有乾辣椒同埋一啲麵包。首先蝦好爽口,亦都幾大隻!麵包點落去碟裏面嘅油,油裏面係充滿咗蒜味同埋蝦嘅味道,再加上乾辣椒嘅小小辣味,惹味之餘亦唔會太辣搶左其他香味。加埋蒜片食就更加香口👏🏻.🔸Ham Croquettes 呢個係乾火腿薯波。首先望落去賣相好吸引,咬落去更加係炸到脆卜卜,外脆內滑,好creamy。上面的source有少少Garlic,唔會搶走火腿、薯嘅香味之餘,亦令薯波更加惹味。幾道餸入面我最鍾意呢個啊!.🔸Cheese Plate總共有三種芝士,店員好好咁逐樣介紹俾我哋,亦同我地食嘅先後次序,味
最後我哋叫咗五道菜,一個甜品。
🔸Spanish garlic prawn
🔸Ham Croquettes
🔸Cheese Plate
總共有三種芝士,店員好好咁逐樣介紹俾我哋,亦同我地食嘅先後次序,味道由淡至濃咁樣食,就會最享受到芝士嘅味道。
三隻芝士入面,放後面嗰兩款比較香濃同creamy。放側邊的水果”啫哩”酸酸甜甜, 正好中和返芝士嘅濃味,唔會食到好滯。
🔸Mini burger
Burger 入面嘅肉係牛肩胛肉,咬落去有肉汁,入面仲有啲洋蔥同埋酸瓜,洋蔥係甜嘅,將洋蔥、酸瓜同埋牛肉加埋一齊食,有酸甜味,味道層次豐富。配菜嘅青瓜同出面嘅青瓜唔同,出面嘅會比較酸,但係呢碟甜甜地,仲有少少八角味,好fresh!
🔸Baked Egg and Mash
呢道餸有薯蓉、肉、溫泉蛋,撈埋一齊之後,就可以用包點來食。首先睇個樣,賣相相當吸引,撈埋一齊之後,由於有溫泉蛋,所以本身好滑嘅薯蓉就更加滑。而肉嘅鹹味亦都恰到好處,為呢一道菜加上一點調味。
🔸Tiramisu
最後我哋叫咗個甜品,就係Tiramisu🤩佢嘅芝士非常滑,配上點左咖啡嘅麵包/蛋糕底,咖啡的苦味令整體甜度減低,不會太漏👍🏻
呢一度除咗有格調,食物質素、服務態度都非常好,喺出面食西班牙菜其實都唔平,Appendix嘅價錢我覺得唔算貴,我同朋友都食得好開心