今日和老婆一齊出席聚會,老婆和2個老友好耐無見,約左在尖沙咀食飯,咁耐無見老婆想食日本野,佢老友book左間日本料理,其實我對魚生壽司一般般,原本諗住叫左拉面,點知上到來是正宗日本風格,主打海鮮bbq,嘩,本人最鐘意就係海鮮,平時1,2個月都會食下海鮮,海鮮最緊要就係鮮,黎到呢度希望唔會失望。見到樓下餐牌是日文,我諗老闆應該係日本人上來坐底最留意到個餐牌除左有清酒汔水之外,居然有日本至出名三多利威士忌,最出名應該就係響啦,本人去日本都買左幾支17年以上在屋企收藏,希望將來升值,呢度飲一杯係合理價錢之內,有無人飲呢?望到前台上面個酒架,放滿晒酒,響和山崎都應該有開封到,應該有客飲過!出面仲有露天坐,但係今日太熱啦,都係座入面,如果天氣涼D出去出面食燒烤相信又另一番風味。。。我地選左好耐,決定左叫套餐,再散叫,套餐方面一位要六百幾蚊,有龍蝦做頭陣,相信唔會令我失望,另一個套餐多左和牛,今次我地主打海鮮就無叫到了。。。見到隔離枱,有服務員服務,幫你燒,佢地用備長炭燒,好香,未食流晒口水。。。我支波子汔水黎左啦,老婆就飲荼,由細到大最愛波子汔水,大細路。。。蟹肉蟹籽沙律:好新鮮好清新,個沙律和

見到樓下餐牌是日文,我諗老闆應該係日本人

波子汽水

沙律

蟹肉蟹籽沙律:好新鮮好清新,個沙律和汁好夾,主要可能新鮮又肚餓,好快食晒。。。
魚生拼盤

刺身:套餐包左幾種刺身,海膽有海水味,好新鮮,我見到佢出面有個魚缸有海膽和龍蝦,而入面個日本人師傅開緊海膽,相信是新鮮開,好好味,其他刺身合格。。。
龍蝦海鮮拼盤

海鮮拼盤:我地個主打黎啦,龍蝦打頭陣,凡立貝,鮑魚,日本蠔,睇上去好新鮮,食落唔知又點呢?

野箘:這個一般般,可能我食慣有調味,要自己加小小salt先,幾清新。。。

日本蠔:海鮮第一炮,好滑,無腥味,一啖就食晒。。。

日本炸雞:好耐無食炸鮮,所以另外散叫左一碟開心share一下,外脆內軟,好好食入面好滑,無叫錯到。。。

龍蝦:終於龍蝦登場,佢地好細心有整爆到個蝦角,好容易就食到入面D肉,龍蝦肉質唔散,夠實,實在新鮮,啖啖肉好正,而炭燒亦有炭味,好香好好味。。。

蟹:好多蟹膏,唔洗形容。。。

野菜牛肉煱燒烏冬:套餐有一個烏冬,雖然已經好飽都食晒,無偷工減料,用上贊岐烏冬,好滑啫啫,好軟易入口,牛肉亦入口即散,無根好易入口。。。

另外服務員亦好nice,主動幫我地燒物之餘,仲和我老婆有傾有講,日本人服務係唔同,老闆相信係日本人,店內隨處見到手寫日文餐牌。。。
2017-07-21
$800 (Dinner)
波子汽水
沙律