2020-01-17
放工後好肚餓,所以就近近地去中環食晚飯。原本想食附近另一間餐廳,但竟然7點就收左舖lu。所以,我地就喺附近行下,見到呢間金禾望落好似ok,就入左去食喇。一睇餐牌,發現呢度原來係出名食鹽焗雞,就諗住嗌啦。但睇睇下,發現佢個下午茶餐做到8點,$60有炒粉麵飯加例湯/餐飲,幾抵,所以我地就叫左一碟豉椒排骨炒麵、同一碟星洲炒米,加兩碗例湯。今日嘅例湯係西洋菜湯,清清地,幾好味,飲落仲覺得佢係應該冇落味精架。豉椒排骨炒麵都ok,排骨煮得啱啱好,唔會硬。麵亦炸至脆身,撈埋汁一齊食,亦軟亦脆,口感一流。調味亦做得好,唔會太鹹。星洲炒米就最吸引,一食落就知佢夠鑊氣。調味料好豐富,帶得出星洲炒米嘅濃厚咖哩味,而且佢仲係甜甜地架,令到佢味道好特別,值得一讚順帶一提,我見到隔離枱嘅鹽焗雞好似好好味咁,下次真係要試一試!